Vinska vizija pozicionira Balkan kao značajnog igrača u globalnoj vinskoj sceni

Promo

07. 10. 2023. u 10:00

U SRCU Srbije, gde bogata istorija vinarstva seže vekovima unazad, dešava se izuzetna transformacija.

Винска визија позиционира Балкан као значајног играча у глобалној винској сцени

Foto: Promo

Jedan od lidera ovog preporoda je Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije, organizacije koja ima ključnu ulogu u ovom procesu. Sa strašću prema vinu duboko ukorenjenom u njegovoj duši, Stevan se protekle četiri godine snažno zalagao za sve relavantna pitanja srpskih vinara, oživljavajući industriju i vraćajući Srbiju na svetsku vinsku kartu.

U srcu inicijative Otvoreni Balkan jeste događaj Vinska vizija, koji je brzo prerastao u simbol izvrsnosti balkanskog vinarstva i gastronomije. Organizovan u saradnji sa Savezom vinara i vinogradara Srbije, ovaj sajam je detaljno osmišljen da ukaže na izuzetna vina, kulturu i tradiciju balkanskog regiona.

- Sajam vina, hrane i turizma Vinska vizija Otvorenog Balkana je dokazao da region Balkana nije samo mesto tradicije već i središte ulaganja i investicija. Događaj je privukao pažnju investitora i zainteresovanih strana, otkrivajući neiskorišćeni potencijal balkanske vinske scene. Pokazano interesovanje obećava dalji rast vinske industrije, donoseći ekonomsku korist celom region - ističe Stevan Rajta i dodaje;

- Sajam Vinska vizija je važan, jer smo pokazali svetu da imamo kvalitetna i prava vina i da smo pravi ljudi na pravom mestu. Ovakav sajam je pokazao da kod nas i u regionu ima prostora za ulaganja i da pažnju treba posvetiti ovom delu Evrope, gde je akcenat na vinskoj sceni konačno došao u fokus.

Foto: Promo

Značajna prekretnica u ovoj transformaciji je novi zakon o vinu u Srbiji, koji je nastao tokom pandemije COVID-19.

- Ovaj zakon je uključio aktivno učešće svih relevantnih aktera na vinskoj sceni. Ciljevi zakona su jasni: povećanje vidljivosti, unapređenje plasmana na međunarodnom tržištu, promocija srpskih vina, podizanje kvaliteta vina, stimulisanje novih zasada vinograda i uspostavljanje kvalifikacija i klasifikacija za vinograde, slično renomiranim zakonima u Francuskoj i Kaliforniji. Najznačajnija promena uvedena ovim zakonom je zabrana proizvodnje vina od grožđa koje nije proizvedeno u Srbiji. Ovaj hrabar potez stavlja snažan akcenat na geografsko poreklo vina, osiguravajući da ono potiče sa srpskog tla, naše kulture i jedinstvenih sorti grožđa. Ova promena je ključna u izgradnji identiteta vinske regije naše zemlje - zaključiju Rajta.

Zajedničkim naporima saveza vinara širom regiona, Vinska vizija je repozicionirala Balkan kao značajnog igrača u globalnoj vinskoj industriji, istovremeno slaveći jedinstveni identitet i potencijal balkanskih vina. Uz dragocene uvide Stevana Rajte i nedavne zakone koji podstiču napredak, ovo zajedničko putovanje obećava sjajnu budućnost balkanskog vinarstva, demonstrirajući moć udruživanja i regionalne saradnje.

Pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan, najveći i najuticijniji drugi po redu međunarodni sajam vina, hrane i turizma „Vinska Vizija Otvorenog Balkana“, održaće se od 16. do 19. novembra 2023. godine u Beogradu, gde će na jedinstven način ukrstiti vinske puteve Balkana i okupiti preko 570 izlagača, proizvođača vina, vinogradara, destilerija, kao i profesionalnih kupaca u regionu i šire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!