MALINARI OPET TRAŽE POMOĆ DRŽAVE: Hladnjačari i proizvođači crvenog zlata danas u Ministarstvu poljoprivrede

M.N.S.

09. 10. 2023. u 08:30

PREDSTAVNICI udruženja malih hladnjača i proizvođača malina "Naše voće Srbije" i Ministarstva poljoprivrede sastaju se danas kako bi razgovarali o problemima koji se u tom sektoru gomilaju od prošle godine. Iz tog udruženja su najavili da će predati konkretne predloge rešenja sadašnje loše situacije u poslovanju i proizvodnji malina u Srbiji.

МАЛИНАРИ ОПЕТ ТРАЖЕ ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Хладњачари и произвођачи црвеног злата данас у Министарству пољопривреде

Foto Arhiva

Malinari objašnjavaju da je trenutna situacija posledica prošlogodišnje sezone kada je to voće imalo dobru cenu, ali je posle došlo do teškoća pri njenom plasmanu na svetsko tržište zbog pada cena. Osim toga, malina iz lanjske sezone još nije isplaćena. Sada ponovo ima teškoća i kada je u pitanju ovogodišnji rod, zbog niskih otkupnih cena na svetskom tržištu.

Kako je nedavno saopštila sekcija hladnjača Opšteg udruženje privrednika Arilja, prodaja je smanjena i ne postoji mogućnost da se ceo ovogodišnji rod plasira. Oni ukazuju da je problem zbog izrazito niskih otkupnih cena u Ukrajini, gde je prosečna ispod 0,7 evra i Poljskoj, gde je oko jedan evro.

U ovom udruženju kažu da je za hladnjače to poseban udarac, jer su u prethodnoj godini zabeleženi gubici od više evra po kilogramu. S druge strane, kako navode, za proizvođače je teška situacija, otkupna cena od 200 dinara ne donosi zaradu, a u velikom delu Srbije je bila još niža i kretala se od 160 do 180 dinara.

- I pored ovako teške situacije, proizvođači i hladnjače su postigli dogovor da zajedničkim snagama, uvažavajući teškoće jednih i drugih, pokušamo da se izborimo sa nastalom situacijom - navode iz tog udruženja.

Oni ističu da im je u prevazilaženju tako velikog problema potrebna i pomoć Vlade Srbije. Ministarka Jelena Tanasković je u julu, nakon razgovora sa predstavnicima malinara iz zapadne Srbije u Ivanjici, rekla da otkupnu cenu maline može da definiše samo tržište i da bi sve drugo bilo iznuđeno.

Govoreći tada o ceni maline, ona je kazala da je ovo prva godina kada država nije počela da se bavi malinom u vreme berbe već mnogo ranije i istakla da je u novembru poslat zahtev Narodnoj banci Srbije koja je odobrila moratorijum kredita za prethodnu godinu za neisplaćenu malinu, kako bi hladnjačari mogli umesto da vraćaju kredite, da plate proizvođačima ono što su ostali dužni.

- Nakon toga je Vlada Srbije odobrila još dve milijarde dinara da mali i srednji hladnjačari koji nisu isplatili malinu iz prethodnog roda mogu da uzmu kredit u zalogu da daju malinu, čiju smo vrednost procenili na 300 dinara, i da isplate primarne proizvođače direktno iz tog kredita banke - precizirala je ministarka.

Na pitanje kolika je mogućnost države da utiče na hladnjačare, Tanaskovićeva je tada rekla da država pravi ambijent time što kontroliše kvalitet, uređuje sistem, prati šta ulazi u zemlju i kakvog je kvaliteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu