DOPUNA AUTA STRUJOM NA JOŠ 16 LOKACIJA: Duž auto-puteva planirane "zelene stanice" za elektrovozila

M. N. S.

13. 10. 2023. u 19:30

NA srpskim auto-putevima nići će 16 "zelenih stanica" na kojima će biti postavljeno najmanje 80, a najviše 320 punjača za električne automobile sa minimalnom snagom od 150 kilovata - propisano je javnim pozivom za izbor partnera koji će finansirati postavljanje "zelenih pumpi".

ДОПУНА АУТА СТРУЈОМ НА ЈОШ 16 ЛОКАЦИЈА: Дуж ауто-путева планиране зелене станице за електровозила

Foto: Promo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da "Putevi Srbije" neće uložiti ni dinar u postavljanje ovih stanica već će zarađivati od zakupa, a procenjena vrednost investicije kompanije koja pobedi na tenderu je oko 768 miliona dinara.

- Rok za predaju ponuda je 21. novembar - kaže Vesić. Na svim našim putevima trenutno ima oko 100 punjača različitih kategorija. U julu ove godine u Srbiji je registrovano 20 odsto više električnih automobila nego u istom mesecu lane, dok u Nemačkoj trenutno ima oko 1,1 milion vozila na struju, odnosno 0,013 vozila po glavi stanovnika. Srbija ima 1.700 registrovanih električnih vozila ili 0,00025 takvih vozila po stanovniku. U Norveškoj su prošle godine od pet novoregistrovanih automobila četiri bila električna.

Kako je istakao, lane je u svetu prodato oko deset miliona električnih automobila, a očekuje se da će u ovoj godini oko 14 miliona vozila na struju dobiti kupca.

- Činjenica je da će biti sve više električnih automobila i da naši putevi moraju da postanu konkurentniji jer ako nemamo infrastrukturu za punjenje, nas će izbegavati stranci koji imaju električne automobile, a i biće manja prodaja domaćih - naglašava Vesić. - Na 16 postojećih odmorišta na auto-putevima, koja su uglavnom neuređena, biće postavljeno po pet do 20 punjača za električne automobile od kojih će svaki imati dva priključka za punjenje. Plan je da tu bude i restoran, kafić, prodavnica, igralište za decu.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo se odlučilo da ubrza postavljanje električnih punjača i zbog toga što se najčešće kao razlog zašto u Srbiji nema više električnih vozila pominje nedostatak infrastrukture.

Pogodnosti u planu

Ministarstvo saobraćaja u saradnji sa Agencijom za energetiku će doneti Pravilnik kao i obavezu da se prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata postavljaju punjači za električna vozila u garažama.

- Predložićemo posebno obeležavanje električnih vozila kako bi mogla da ostvaruju pogodnosti kao što su niža cena putarine i javnih parkinga i druge pogodnosti prilikom registracije - rekao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove