ŠANSA ZA IZVOZ TEŽAK ČAK 2 MILIJARDE EVRA: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom otvara nam tržište od 1,4 milijarde ljudi

E.B.Talijan

19. 10. 2023. u 17:20

SPORAZUM o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji bi trebalo da stupi na snagu u junu, predstavlja izuzetnu šansu za srpske kompanije kojima se otvara ogromno tržište od 1,4 milijarde stanovnika. Naša zemlja očekuje da će joj to omogućiti da izvoz poveća na više od dve milijarde evra godišnje.

ШАНСА ЗА ИЗВОЗ ТЕЖАК ЧАК 2 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА: Споразум о слободној трговини са Кином отвара нам тржиште од 1,4 милијарде људи

FOTO: Privatna arhiva

Sporazum obuhvata 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine. Dokumentom je predviđeno da se bez carina u ovu azijsku zemlju izvoze, između ostalog, jabuke, suve šljive, breskve, maline, med, piletina, svinjsko meso, sojino ulje, vino, rakija, kao i farmaceutski i industrijski proizvodi.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ukazuje da je ovo ogromna prilika za Srbiju, a da li ćemo to iskoristiri u najvećoj meri zavisi od nas. On ističe da sporazum treba posmatrati u širem kontekstu, jer je dobro da u ovim teškim i turbulentnim vremenima za partnera imamo tako veliku zemlju kao što je Kina.

- To je važno i u ekonomskom, ali i u političkom, vojnom, i bezbednosnom smislu - smatra Savić. - Evropa nas ucenjuje, preti sankcijama, a Kina to nikada nije radila, ona vodi drugačiju politiku.

Ministar trgovine Tomislav Momirović je ocenio da je srpska privreda osvojila najveće tržište na svetu, i da će primena Sporazuma omogućiti nove investicije u našu zemlju, kao i nova radna mesta, veće plate i penzije. On je nakon potpisivanja tog dokumenta sa kineskim ministrom trgovine Vang Ventaom istakao da će se šanse Srbije upetostručiti.

- Kada Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom stupi na snagu, a mi se nadamo da će to biti i pre juna, veliki broj poljoprivrednih proizvođača, a pre svega oni koji se bave voćem, moći će svoje proizvode da izvoze u Kinu bez carina - objasnio je Momirović. - Nije važan samo za poljoprivrednike i njihove proizvode, već i za druge delove srpske privrede. Sporazumom smo obuhvatili i veliki broj proizvoda iz mašinske industrije, poput gvožđa i čelika, ali i iz farmaceutske industrije, i ako mogu da se poslužim rečnikom poslovnog sveta, osvojili smo jedno novo tržište - najveće tržište na svetu.

On je naglasio da će benefite ovog sporazuma osetiti i proizvođači vina, kojima će se u narednih pet godina liberalizovati promet.

- Carine su sada 42 odsto i svake godine one će padati za po 20 odsto, a za pet godina će iznositi nula, pa će na taj način srpski privrednici biti u ogromnoj prednosti u odnosu na ostale evropske proizvođače - precizirao je Momirović. - Ovaj sporazum će omogućiti da se šanse Srbije upetostruče, da imamo još više investitora. Pozivam naše poslovne ljude da prepoznaju šansu i investiraju na ovo tržište, jer mi već vidimo interesovanje kineskih privrednika. Ovo je istorijska šansa za naše privrednike i zato je važno prepoznati je kako bi naš izvoz premašio dve milijarde evra i kako bi u Srbiju došlo još kvalitetnih kineskih kompanija. Prošle godine Kina je investirala u Srbiju gotovo kao i EU.

Prema rečima profesora Savića, Kina je toliko veliko tržište da sve što imamo plasiramo na njega, ona ne bi osetila.

- Zamka za naše proizvođače i trgovce je što je to tržište zahtevno i ima pravila - ističe Savić. - Trebalo bi proizvođači i trgovci da se udružuju da bi imali robe u količini koja je relevantna za to tržište i da postoji kontinuitet u njenom plasiranju. Cela priča je potencijalno sa velikim efektima, ali svi moraju da rade svoj posao u jednom cilju, obezbeđivanja kvantiteta i kvaliteta, i država i privrednici. To je problem koji imaju sve zemlje.

On ističe da je za naše građane dobro, jer bi kineska roba trebalo da bude jeftinija. Međutim, kako dodaje, nije sigurno da će se to desiti, jer je pitanje koliko će trgovci uvažiti činjenicu da nema carine, i to ne zavisi ni od Kineza, ni od Vučića.

- Sporazum može da privuče investitore da dođu u našu zemlju - navodi Savić. - Srbija može biti i odskočna daska za plasiranje proizvoda inostranih kompanija na kinesko tržište, to je dodatni motiv za njihov dolazak, jer ne plaćaju carinu.

Kako su srpski zvaničnici istakli, pored ostalih, proizvođači meda će imati veliku korist od sporazuma, kao i malinari. Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović ističe da već ima zainteresovanih kupaca na kineskom tržištu.

- Mi imamo problem sa izvozom meda, a Kina izvozi ogromne količine, ali i uvozi med vrhunskog kvaliteta - objašnjava Živadinović. - Vrednosno gledano, uvoz ovog proizvoda u tu zemlju jednak je trećini njihovog izvoza. Već postoje zainteresovani kupci na njihovom tržištu zato što im se dopada kvalitet srpskog meda.

On kaže da je ove godine ministarka poljoprivede Jelena Tanasković potpisala Sporazum o usklađivanju veterinarskih sertifikata sa Kinom, kao i da je poslata sva potrebna dokumentacijom. Sada je, kako dodaje, na kineskoj strani da odobri koji proizvođači ispunjavaju uslove za plasman na njihovo tržište. Izvoz u tu azijsku zemlju je značajan, jer, kako navodi, naši proizvođači mogu u Kini da postignu normalnu cenu.

- To nije moguće na evropskom tržištu - ističe Živadinović. - Evropa je preplavljena falsifikatima koji obaraju cenu autentičnog meda. U EU su prodavali samo oni koji moraju, i to na svoju štetu.

Kako ministar Momirović navodi, srpski izvoz na kinesko tržište 2012. godine bio je svega šest miliona evra, a nakon toga je iz godine u godinu bio sve veći.

- Već 2013. iznosio je devet miliona evra, a naredne godine 14, dok je lane dostigao 1,3 milijarde evra - rekao je Momirović. - To govori o našoj privredi, o jačanju naših poslovnih veza. I važno je da naša privreda to prepozna i da to bude jedan novi zamajac. Ovo je istorijska šansa za srpske privrednike.

ŠEST MESECI PRIPREMA

MINISTAR Tomislav Momirović je rekao da se na Sporazumu radilo šest meseci i da je ispregovaran u rekordnom roku. On je istakao da dokument ima 93 člana, šest poglavlja i da je ukupno osam radnih grupa radilo na ovom zajedničkom projektu Vlade Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)