ŠINAMA DO SUBOTICE ZA SAT U 2025: Ministar Vesić o novim prugama i putevima

E.B.T.

05. 11. 2023. u 13:28

BRZA pruga do Subotice biće završena do kraja 2024. godine, i tada će od Beograda do ovog grada da se stiže za sat i 10 minuta vožnje. Ovo je danas rekao ministar saobraćaja i infrastrukture u tehničkoj Vladi Goran Vesić, ističući da će to biti najbrže izgrađena pruga na svetu.

ШИНАМА ДО СУБОТИЦЕ ЗА САТ У 2025:  Министар Весић о  новим пругама и путевима

Foto: Ministarstvo

On je naveo da je, što se tiče pruga, taj projekat prioritet. Trebalo je, kako dodaje, da bude realizovan do sredine 2025, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio kineske graditelje da ubrzaju radove, što su oni i učinili, pa će novih 108 kilometara biti urađeno do kraja sledeće godine.

- Time ćemo, sa postojećih 75 kilometara koje imamo od Beograda do Novog Sada, imati 183 kilometara - precizirao je Vesić. - Kupujemo i pet kompozicija koje će se koristiti na pruzi Beograd-Budimpešta, a njen deo na mađarskoj strani biće gotov u drugoj polovini 2025. Kada ove pruge budu završene, od Beograda do Subotice stizaće se za sat i 10 minuta vožnje, a od Beograda do Budimpešte za oko tri časa.

Govoreći o trasi od Beograda do Niša, čija će izgradnja koštati 2,7 milijardi evra, Vesić je rekao da će prvo biti raspisani tenderi za tri deonice pruge i da bi izgradnja mogla da počne sledeće godine.

- Dugačka je 230 kilometara i očekujem da ćemo njome moći da se vozimo 2028. i da će se od Beograda do Niša putovati 100 minuta - najavio je Vesić. - U međuvremenu, mi već radimo Niš-Brestovac, za šta smo takođe dobili grant EU, a počeli smo i obnovu pruge Niš-Dimitrovgrad zajedno sa Bugarima i dogovorili se da projektujemo novu trasu Niš-Dragoman.

On je naveo da je i sa Severnom Makedonijom potpisan memorandum, kojim su dve zemlje zajedno nastupile pred EU za brzu prugu Niš-Skoplje. Njena dužina u Srbiji je oko 135 kilometara, a u Makedoniji oko 50 do 60 kilometara. Prema njegovim rečima, ta trasi bi u budućnosti trebalo da bude produžena do Soluna i Atine, što znači da je Srbija na koridoru brzih pruga i da će naš region biti premrežen njima.

Kada je o putevima reč, Vesić je naveo da će saobraćajnica do Požege biti završena u septembru 2024. Naredne godine se očekuje i početak izgradnje puta do Duge Poljane.

- U međuvremenu je dogovoreno da se uradi projekat saobraćajnice Nova Varoš-Duga Poljana, kako Prijepolje, Priboj i Nova Varoš ne bi ostali "slepo crevo", već bi imali izlaz na auto-put - rekao je Vesić. - Do kraja sledeće godine završićemo i brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica, kao i Sremska Rača-Kuzmin. Izgradnja Dunavskog koridora napreduje, a do kraja sledeće godine ćemo imati spojen Požarevac u punom profilu.

Ministar je istakao da će se graditi i auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, dužine 105,4 kilometara koji bi, kako se očekuje, mogao biti završen za četiri do pet godina. Takođe, radiće se i 186 kilometara brze saobraćajnice, tzv. smajli, na severu Vojvodine. Komentarišući tvrdnje koje su se pojavile prethodnih dana, da je više puteva izgrađeno od 2000. do 2012. godine, Vesić je rekao da je u tom periodu urađeno malo više od 40 kilometara, a od 2012. više od 440 kilometara.

KONKURS ZA ZAMENU DIZELAŠA

KONKURS za zamenu dizelaša biće raspisan do Nove godine, najavio je ministar Goran Vesić.

- Suština je da će oni koji voze dizelaše sa motorom evro 1, 2 ili 3, a žele da ga zamene ekološki prihvatljivijim vozilom, moći svoj automobil da daju na reciklažu, a od države će dobiti novčanu pomoć za kupovinu vozila sa motorom evro 6 - rekao je Vesić. - Ovo je jedna od mera za smanjenje zagađenja vazduga. U tom cilju je za tri godine odvojeno 108 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!