CENE ZAKOČILE: NBS očekuje da inflacija krajem godine bude oko osam odsto

E.B.T.

15. 11. 2023. u 16:38

MEĐUGODIŠNjA inflacija u oktobru od 8,5 odsto bila je niža od avgustovskih očekivanja Narodne banke Srbije. Najnovije procene su da će ona krajem godine pasti na oko osam procenata i da će se u granice cilja vratiti polovinom sledeće godine, a zatim će nastaviti da usporava. Ovo je danas izjavila guverner NBS Jorgovanka Tabaković na predstavljanju "Izveštaja o inflaciji-novembar 2023".

ЦЕНЕ ЗАКОЧИЛЕ: НБС очекује да инфлација крајем године буде око осам одсто

Foto PKS

- Od aprila je međugodišnja inflacija u Srbiji na opadajućoj putanji - rekla je Jorgovanka Tabaković. - Usporavanje inflacije u oktobru na 8,5 odsto je rezultat nižeg rasta cena hrane, ali i cena u okviru bazne inflacije, koje su u oktobru usporile rast na 7,3 procenta međugodišnje.

Takvom kretanju, kako navodi, doprinosi popuštanje globalnih troškovnih pritisaka, zaoštravanje monetarnih uslova, kao i smanjenje kratkoročnih inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede.

- Mera ograničavanja vezana za stambene kredite je dobro odmerena sa svih aspekata i njeni efekti neće ugroziti poslovanje bankarskog sektora, a pozitivno će uticati na eventualne problematične kredite - rekla je Tabakovićeva. - Ta suma ne može da ugrozi opadajuću putanju inflacije, samo može da doprinese povećanju potrošnje.

U drugom tromesečju sledeće godine, kako dodaje, realna kamatna stopa NBS može se vratiti u pozitivnu teritoriju.

- Drugim rečima, čak i zadržavanjem referentne kamatne stope na sadašnjem nivou od 6,5 odsto NBS će delovati sve restriktivnije, čime snažno doprinosimo smanjenju inflacije - precizira Tabakovićeva.

OVE GODINE RAST OKO 2,5 ODSTO

GUVERNER Jorgovanka Tabaković rekla je da se za ovu godinu očekuje privredni rast od oko 2,5 odsto, da je deficit tekućeg računa platnog bilansa u devet meseci bio 1,6 procenata, i da će biti premašen stranim direktnim investicijama, dok će fiskalni deficit biti niži od planiranog i iznositi oko 2,8 odsto BDP-a. Prema njenim rečima, priliv od direktnih stranih investicija je u 10 mesecu iznosio 3,7 milijardi evra, što je više nego u istom periodu prošle godine koja je bila rekordna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)