MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ ZA "NOVOSTI" O KONKURSU ZA ENERGETSKU SANACIJU ZGRADA: Nova fasada štedi struju

G. V.

26. 12. 2023. u 07:00

ZBOG velikog interesovanja, većina lokalnih samouprava produžiće javni poziv za energetsku obnovu 500 zgrada priključenih na sisteme daljinskog grejanja. U Beogradu je novi termin za prijavu stambenih zajednica polovina januara. Reč je o projektu, koji podrazumeva sanaciju krovova i fasada, a za čiju realizaciju je Ministarstvo rudarstva i energetike, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedilo ukupno 64,5 miliona evra. Cilj je smanjenje potrošnje energije - zimi za grejanje, a leti za hlađenje.

МИНИСТАРКА ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ ЗА НОВОСТИ О КОНКУРСУ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ САНАЦИЈУ ЗГРАДА: Нова фасада штеди струју

Privatna arhiva

Ukupno se 15 gradova i opština širom Srbije prijavilo na pomenuti konkurs. Kako za "Novosti" otkriva resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović, Pirot, Užice, Trstenik, Vranje i Pančevo zaključili su javni poziv. Preostale lokalne samouprave, među kojima su Čačak, Kragujevac, Kraljevo, Negotin, Niš, Novi Pazar, Novi sad, Valjevo i Zrenjanin, produžiće rok i do početka februara. Ova investicija dugoročno će doneti uštedu za kućni budžet, odnosno niže račune za grejanje.

- U najvećim gradovima je odziv bio bolji, dok je u manjim gradovima i opštinama interesovanje bilo manje, stoga će u većini jedinica lokalne sampuprave u kojima konkurs nije završen, rok za prijavu stambenih zajednica biti produžen - rekla je Đedović Handanović. - Projekat predviđa energetsku sanaciju fasade i krova, a glavne koristi ovog projekta tiču se prelaska na naplatu grejanja po potrošnji. Građani će sami uticati na svoju potrošnju za grejanje zimi, a biće i značajnih ušteda za hlađenje leti, zbog bolje izolacije zgrade.

Kako navodi ministarka, uštede u potrošnji energije na godišnjem nivou će biti između 25 i 30 odsto. Pored toga, vrednost nekretnine biće povećana nakon energetske sanacije objekta, a ove mere uticaće pozitivno i na vizuelni identitet grada. Građanima se godišnji računi za grejanje zbog otplate energetske sanacije neće povećavati ili će biti neznatno uvećani.

- U Beogradu je interesovanje zadovoljavajuće i s obzirom na to, javni poziv ćemo produžiti do polovine januara, kako bi što veći broj stambenih jedinica imao priliku da se prijavi. Nakon formiranja rang liste, Ministarstvo rudarstva i energetike će u saradnji sa EBRD izraditi odgovarajuću dokumentaciju, pre svega elaborate energetske efikasnosti na osnovu kojih će svaka stambena jedinica dobiti konkretnu ponudu kojom je definisana vrednost investicije, rok otplate, kao i finansijske uštede. U tom trenutku, stambene zajednice donose konačnu odluku o učešću u projektu - objašnjava Đedović Handanović.

Procenjen period otplate je procenjen na osam do 10 godina, dok celokupan trošak tehničke dokumentacije i polovinu investicije pokriva Ministarstvo rudarstva i energetike, a ostalih 50 odsto investicije pokrivaju građani kroz račune za grejanje. Preliminarna procena je da bi energetska sanacija stana od 60 kvadrata koštala građane oko 1.500 evra u periodu od 10 godina.

Prvi radovi očekuju se u martu 2025. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu