CENA BAKRA „SKAČE DO NEBESA“: Stručnjaci predviđaju drastične promene na tržištu metala

Novosti online

04. 01. 2024. u 18:54

SVETSKE cene bakra bi u naredne dve godine mogle da porastu za više od 75 odsto zbog poremećaja u snabdevanju i veće potražnje za ovim metalom, koji je podstaknut rastom interesovanja za obnovljivu energiju, navodi se u izveštaju istraživačke jedinice firme „Fič solušns“, „Biznis monitor internešenel“ (BMI).

ЦЕНА БАКРА „СКАЧЕ ДО НЕБЕСА“: Стручњаци предвиђају драстичне промене на тржишту метала

Arhiva

Zelena energetska tranzicija i verovatni pad američkog dolara u drugoj polovini 2024. godine će povisiti cene bakra, dodaje se u izveštaju, prenosi „Si-En-Bi-Si“.

Analitičari očekuju da će američka centralna banka FED ove godine smanjiti referentne kamatne stope i time oslabiti dolar i posledično omogućiti stranim kupcima da nabavljaju bakar po povoljnijoj ceni.

Na nedavno održanoj konferenciji o klimatskim promenama COP28 je više od 60 zemalja podržalo plan da se utrostruči globalni kapacitet obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a analitičari „Siti banke“ smatraju da je taj scenario izuzetno optimističan za bakar.

„Siti banka“ je u svom decembarskom izveštaju navela da će svetska potražnja za bakrom porasti za dodatnih 4,2 miliona tona do 2030. godine. Ako se ovaj scenario obistini, cene bakra bi u 2025. godini mogle da porastu na 15.000 dolara po toni.

sputnikportal.rs

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)