IZOLACIJA ZA 500 ZGRADA: Projekat energetske sanacije stambenih objekata u sistemu daljinskog grejanja

E.B.T.

12. 01. 2024. u 17:23

SRBIJA troši oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek da proizvede istu jedinicu bruto domaćeg proizvoda. Ovo je danas izjavila ministarka energetike Dubravka Đedović u Privrednoj komori Srbije na tribini "Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh".

ИЗОЛАЦИЈА ЗА 500 ЗГРАДА: Пројекат енергетске санације стамбених објеката у систему даљинског грејања

Foto M. Anđela

Ona je istakla da su stambene zgrade svuda u Evropi jedan su od najvećih potrošača energije, pa tako i u našoj zemlji, gde čine oko jedne trećine ukupne potrošnje energije.

Zbog toga je, kako je naglasila, pored nacionalnog programa koji se već realizuje u 131 jedinici lokalne samouprave, pokrenut i projekat vredan 64,5 miliona evra, kroz koji će biti energetski sanirano više od 500 stambenih zgrada, površine oko milion kvadratnih metara. On se sprovodi u 15 lokalnih samouprava, a prema rečima ministarke, u Beogradu je najveće interesovanje za učešće. Projekat je namenjen stambenim zgradama u sistemu daljinskog grejanja sa ciljem da smanje potrošnju i pređu na naplatu toplotne energije po utrošku.

- Prioritet će biti zgrade kod kojih su moguće najveće uštede, a procenjuje se da se potrošnja može smanjiti više od 35 odsto - rekla je Dubravka Đedović Handanović. - Od ukupno 15 jedinica lokalne samouprave, javni pozivi završeni su u šest, dok je prijavljivanje moguće u još devet. Do sada se prijavilo 950 stambenih zajednica, a od toga je više od polovine, odnosno 600 u Beogradu, gde je javni poziv otvoren do 19. januara.

Ona je istakla da je za građane važno da će izrada kompletne dokumentacije, koja podrazumeva elaborat i studiju biti finansirana iz donacije, kao i 50 odsto investicija. Preostalu polovinu građani će otplaćivati od ušteda za grejanje, tako da će godišnji računi za grejanje ostati isti ili biti neznatno uvećani u odnosu na sadašnje.

NIŽI TROŠKOVI I GREJANjA I HLAĐENjA

RADOVI na energetskoj sanaciji stambenih zgrada koje su u sistemu daljinskog grejanja trebalo bi da počnu u prvom kvartalu naredne godine - rekla je ministarka Đedović Handanović. - Koristi za građane biće višestruke, jer će moći sami da utiču na troškove grejanja zimi i hlađenja leti, povećaće komfor, ali i vrednost nekretnina. Osim toga, troškovi održavanja biće niži, a biće poboljšan i vizuelni izgled zgrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)