DAVOS ZA OBNOVU POVERENJA: U švajcarskom zimovalištu danas počinje Svetski ekonomski forum koji će okupiti lidere iz više od 100 zemalja

A.Vojinović

15. 01. 2024. u 07:00

SVETSKI ekonomski forum (SEF) u Davosu pod sloganom "Obnova poverenja" počinje danas i trajaće do petka, 19. januara. Čuveno švajcarsko zimovalište narednih dana biće domaćin liderima iz više od 100 država, međunarodnim organizacijama, biznismenima sa svih meridijana, kao i brojnim poznatim ličnostima. Srbiju će na 54. forumu predstavljati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ДАВОС ЗА ОБНОВУ ПОВЕРЕЊА: У швајцарском зимовалишту данас почиње Светски економски форум који ће окупити лидере из више од 100 земаља

Tanjug

Ključne teme o kojima će se raspravljati na ovogodišnjoj konferenciji u Davosu su "Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu", "Stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru", "Veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo" i "Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju". Nesumnjivo je da će jedna od tema biti i aktuelni sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku i na koji način oni utiču na globalnu ekonomiju.

- U vreme kada globalni izazovi zahtevaju hitna rešenja neophodna je inovativna javno-privatna saradnja da bi se ideje pretvorile u akciju. Svetski ekonomski forum pruža strukturu za razvoj istraživanja, saveza i okvira koji promovišu saradnju vođenu misijom tokom cele godine. Ovogodišnji sastanak će poslužiti kao akcelerator te saradnje, produbljujući veze između lidera i inicijativa - poručio je uoči početka foruma predsednik SEF Berge Brende.

Ovogodišnji skup proći će bez predsednika tri svetske sile, SAD, Rusije i Kine - Džozefa Bajdena, Vladimira Putina i Si Đinpinga. No, umesto njih u Švajcarsku će doputovati premijer Kine Li Ćang, američki državni sekretar Entoni Blinken i savetnik SAD za državnu bezbednost Džejk Salivan.

Na skupu će učestvovati i francuski predsednik Emanuel Makron, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijeri Belgije i Španije Aleksander de Kro i Pedro Sančez, predsednik Izraela Isak Hercog, kao i novi predsednik Argentine Havijer Milej. Prvi čovek Ukrajine Vladimir Zelenski takođe će biti deo foruma, ali će se okupljenima obratiti putem video-veze. U Davos dolaze i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni sekretar UN Antonio Guteres, premijer Holandije Mark Rute, grčki premijer Kirijakos Micotakis i drugi.

Izvršni direktor "Majkrosofta" Satja Nadela će, prema programu foruma, diskutovati sutra sa osnivačem Svetskog ekonomskog foruma u Davosu Klausom Švabom, dok će se učesnicima u četvrtak obratiti i izvršni direktor kompanije za razvoj veštačke inteligencije "Open AI" Sem Altman, u okviru debate "Tehnologija u turbulentnom svetu".

Jedna od tema biće i klimatske promene, pa će tako učesnici raspravljati kako svetski lideri mogu da rade na "ugljično-neutralnom svetu i svetu pozitivnom po prirodu do 2050. godine, istovremeno obezbeđujući pristupačan, siguran i inkluzivan pristup energiji, hrani i vodi", ističe se u najavi programa.

- Evropa doživljava najtoplije januarske dane ikada zabeležene, a zajednice širom sveta bore se sa ekstremnim vremenskim prilikama izazvanim klimatskom krizom. U međuvremenu, bogati i moćni hrle u Davos u ultrazagađujućim, društveno nepravednim privatnim avionima da razgovaraju o klimi i nejednakosti iza zatvorenih vrata - rekla je Klara Marija Šenk, aktivistkinja ekološke grupe Greenpeace International, preneo je "Foks njuz".

Lajčak sa Vučićem i Kurtijem

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu će se sastati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Lajčak će se odvojeno sastati i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, izjavio je portparol EU Peter Stano. "Neće biti nikakvog zajedničkog/trilateralnog sastanka u okviru dijaloga, uključujući sastanak na visokom nivou, koji uvek organizuje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj, koji ove godine neće biti u Davosu, a koji se obično održava jedino u Briselu", naveo je Stano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (56)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!