POSKUPELI SALONI ZA NEGU KOSE: "Brdo para" za jednu frizuru

G. V.

22. 01. 2024. u 18:55

OTIĆI jednom nedeljno kod frizera postalo je luskuz! Poskupljenja su pogodila i ovu privrednu granu u poslednjim mesecima, te nije neobično da se novi cenovnik promeni od šišanja do feniranja. Vlasnici fizerskih salona novu naplatu svojih usluga pravdaju generalnim poskupljenjima u skoro svim oblastima, počev od podizanja cene struje do visine zakupa lokala.

ПОСКУПЕЛИ САЛОНИ ЗА НЕГУ КОСЕ: Брдо пара за једну фризуру

Foto V. Danilov

Raspon cena u skladu je sa širokim dijapazonom usluga koje frizerski saloni pružaju. Odavno su pranje, šišanje i feniranje standard, ali trendovi diktiraju ponudu, te su različiti tretmani još različitijim preparatima postali deo uobičajene ponude na listi delatnosti. Pitanje je koliko su dame, ali i džentlmeni spremni da plate da bi izgledali lepo. A to, s druge strane, mnogo zavisi i od toga koliko su zadovoljni tretmanom, profesionalnošću i hoće li se ponovo vratiti u salon.

- Godinama idem kod iste frizerke, i pratim je iz salona u salon - kaže nam jedna Beograđanka. - Zadovoljna sam njenim radom, a važno mi je da imam poverenja kada odem na šišanje da ću zadovoljna otići odatle. Ona je dugo odolevala povećanju cena usluga, ali morala je u poslednje vreme da ih podigne za 100 do 200 dinara, što je pristupačno.

Primera radi, u jednom salonu u strogom centru Beograda, za šišanje i feniranje potrebno je izdvojiti do 1.700 dinara, za uslužno farbanje do 600. Međutim, cene zavise od salona do salona, pa će na Vračaru ista usluga, u zavisnosti od dužine kose koštati između 1.750 do 2.050 dinara, odnosno do 1.400 dinara. Sa specijalnim pakovanjima i prelivima, na kasi dame ostanu u nebranom grožđu, kada iz novčanika treba da ostave i više od 7.000 dinara. Ista franšiza salona ima različite cenovnike shodno delu grada gde posluju, a u tržnim centrima, cene su nešto više. Zakazivanje termina je odavno imperativ, i skoro je nemoguće otići kod frizera "na blef".

- Imamo mnogo stalnih mušterija i oni razumeju da sa starim cenama nije bilo moguće održati salon. Morali smo da korigujemo cenovnik, jer je u međuvremenu poskupela struja, poskupela je i nabavka preparata, a i vlasnik lokala podigao je kiriju. Smatramo da su 200 dinara više cene simbolične i da to neće uticati na naše klijente, stare i nove - objasnila nam je jedna frizerka sa Banovog brda.

Koliko je skupo negovati kosu, možda najbolje svedoče gosti prestonice, koji dođu iz unutrašnjnosti.

- Moja majka je šišanje u Dimitrovgradu plaćala nekada 250 dinara. Došla mi je u posetu nedavno i bilo joj je potrebno da ode kod frizera ovde u Beogradu. Ostala je u čudu, jer je istu frizuru, za isto vreme provedeno na stolici, platila više od 1.000 dinara. Salon čak i nije bio ekskluzivan - priča nam Snežana S.

U frizerskim salonima širom Vranja takođe vladaju drugačije cene. Neretko se događa da stalne mušterije dobiju uslugu gratis za člana svoje porodice, i onda račun za šišanje, feniranje i uslužno farbanje izađe 1.200 dinara. Primera radi, drastična je razlika i kada je reč o plaćanju svečanih frizura. U unutrašnjosti naše zemlje za posebne prilike potrebno je izdvojiti oko 2.000 dinara, dok u prestonici elegantna punđa košta i do 100 evra!

Muškarci nisu pošteđeni

SVE je više salona posvećenih jačim polovinama. I njihovo sređivanje sada košta više nego ikada pre. Tako za pranje i šišanje treba da izdvoje i do 2.000 dinara. I za muškarce su u ponudi tretmani protiv opadanja kose ili peruti, i za tu uslugu treba da plate 2.100 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima