OPREZ, IDE BRZI VOZ: Ispitivanje kvaliteta pruge od Novog Sada do Stepanovićeva

M. SPASENOV

23. 01. 2024. u 18:22

"Infrastruktura železnice Srbije" upozorava javnost i građane da će na gradilištu brze pruge Novi Sad - Subotica, od srede, 24. januara do nedelje 28. januara, na deonici od Novog Sada do Stepanovićeva saobraćati merna kola kako bi se ispitao kvalitet novopostavljenih železničkih koloseka.

ОПРЕЗ, ИДЕ БРЗИ ВОЗ:  Испитивање квалитета пруге од Новог Сада до Степановићева

foto Infrastruktura zeleznica Srbije

Kako se navodi u saopštenju "Infrastrukture železnice Srbije", u navedenom periodu merna kola će u okviru ovih ispitivanja novoizgrađenom brzom prugom između Novog Sada i Stepanovićeva saobraćati brzinom od 160 kilometara na sat i tokom ovih ispitivanja kvaliteta koloseka, postojeći putni prelazi na ovoj deonici biće privremeno ukinuti i zatvoreni za saobraćaj, da bi nakon završetka kontrolnih ispitivanja ponovo bili pušteni u rad.

S obzirom na veliku brzinu kojom će se kretati merna kola između Novog Sada i Stepanovićeva, ona neće moći da se odmah zaustave ukoliko se na pruzi nađu pešaci ili drumska vozila, zbog čega potencijalno može doći do ugrožavanja bezbednosti saobraćaja i ljudskih života.

Neovlašćeno prelaženje preko novoizgrađene železničke brze pruge na deonicama između Novog Sada i Subotice licima i vozilima je strogo zabranjeno.

Zato Infrastruktura železnice Srbije i izvođači radova na ovoj deonici brze pruge posebno upozoravaju građane da ne prelaze preko koloseka na brzoj pruzi Novi Sad - Subotica na nedozvoljenim mestima i na nepropisan način i da neovlašćen prelazak lica ili drumskih vozila preko koloseka nije dozvoljen, jer je to opasno po život.

Nepoštovanjem ovih pravila, građani direktno ugrožavaju sopstveni život i bezbednost saobraćaja, a takve situacije se gotovo po pravilu završavaju tragično.

Kako se navodi u saopštenju, samo ukoliko građani vode računa o sopstvenoj bezbednosti, ponašaju se savesno i odgovorno i poštuju propise, možemo sačuvati ljudske živote i bezbednost saobraćaja, a merenja novoizgrađene brze pruge Novi Sad - Stepanovićevo će proteći bez problema i kako je planirano.

Izgradnja brze pruge Novi Sad - Subotica - državna granica Kelebija za brzinu od 200 kilometara na čas je u punom jeku, aktivno i intenzivno se gradi na velikom broju lokacija duž cele trase, sa ciljem da projekat bude završen do kraja 2024. godine.

Ugovoreni rok za završetak radova je do kraja avgusta 2025. godine, ali je planirano da radovi budu završeni do kraja 2024. godine.

Pruga Novi Sad - Subotica duga je 108 kilometara i to je treća deonica pruge za velike brzine od 200 kilometara na čas kroz Srbiju, od Beograda do državne granice sa Mađarskom.

Izvođač radova je kineski konzorcijum "China Railway International" i "China Communications Construction Company", a u organizaciji navedenih ispitivanja kontrole kvaliteta novoizgrađenih koloseka brze pruge učestvuje i kompanija "China Civil Engineering Construction Corporation".

Vrednost ugovora iznosi ukupno skoro 1,17 milijardi dolara, a izgradnja pruge za brzine do 200 kilometara na čas između Beograda i Budimpešte najveći je i najznačajniji investicioni i infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi