NOVA KOLA KUPUJU NAJVIŠE U BEOGRADU: Pazarila se vozila od 13.000, pa do preko 300.000 evra

E.B.T.

29. 01. 2024. u 13:31

TRŽIŠTE novih automobila u Srbiji doživelo je lane blagi oporavak. Prodata su 25.422 vozila iz salona, a to je skoro 12 odsto više nego 2022. godine, ali ipak, još nije dostignut nivo pre pandemije virusa korona iz 2019. Što se tiče polovnjaka, prošle godine je uvezeno 130.000 korišćenih automobila, što je 5,2 puta više u odnosu na tržište novih vozila.

НОВА КОЛА КУПУЈУ НАЈВИШЕ У БЕОГРАДУ: Пазарила се возила од 13.000, па до преко 300.000 евра

Foto: Novosti

Ove podatke iznela je predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević, navodeći da u poređenju sa Evropom, gde je skoro 50 odsto tržišta na neki način elektrifikovano, i čine ga hibridi i električna vozila, mi po tom pitanju dosta zaostajemo.

- Raspon cena prodatih novih automobila prošle godine kretao se od 13.000 pa do preko 300.000 evra - kaže Đurđevićeva. - Čak 77 odsto svih novih automobila u Srbiji registruje se u Beogradu, 13 procenata u Vojvodini, a u centralnoj Srbiji četiri odsto i u južnoj i zapadnoj Srbiji po dva procenta.

Ona je rekla da je najtraženiji brend u Srbiji prošle godine bila "škoda", koja je prodala više od 5.000 novih automobila, a najprodavaniji model "oktavija", jer je cenovno vrlo konkurentan.

- U Sloveniji koja ima dva miliona stanovnika prodato je 65.000 novih vozila, dok je u Srbiji, sa 6,7 miliona stanovnika, prodato oko 25.000 - ističe Đurđevićeva. - Ta brojka nam govori o tome kakva je struktura vozila. Oni prodaju nova vozila, mi pretežno kupujemo polovna vozila. Za našu zemlju je važno, za ekologiju i bezbednost, da se prodaje što više novih, čistih i bezbednih vozila za naše puteve.

ZABRANA ZA "EVRO 3" I "EVRO 4"?

VIŠE od 80 odsto uvezenih polovnih vozila staro je više od 10 godina i to nije dobro - kaže Aleksandra Đurđević. - Ta statistika nam govori da se razvijenije zemlje tako rešavaju svog starog voznog parka, koji završava kod nas. U Srbiji još nije zabranjen uvoz evro 3 i evro 4 pogona, a zabranjen je u gotovo svakoj evropskoj zemlji i državama u regionu. Bilo je najava da će od janura tako biti i kod nas, ali nije. Očekujemo da će u ovoj godini da se zabrani uvoz tih polovnih vozila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)