DOK SVETSKI DUG RASTE, NAŠ PADA Mali poručio: Srbija je svetski rekorder po rastu BDP-a

Novosti online

19. 04. 2024. u 13:08

MINISTAR finansija Siniša Mali poručio je da srpska ekonomija nastavlja da raste brže od evropske i svetske, dok je javni dug mnogo niži od proseka u Evropi u svetu.

ДОК СВЕТСКИ ДУГ РАСТЕ, НАШ ПАДА Мали поручио: Србија је светски рекордер по расту БДП-а

Foto: Instagram

- Kako je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva rekla ovde u Vašingtonu, od 2019. godine ukupan svetski dug u odnosu na ukupan svetski BDP porastao je sa 84 na 93 odsto.

Dakle, javni dug u odnosu na BDP, kada je svet u pitanju, danas je na 93 odsto. Srpski javni dug u odnosu na BDP na današnji dan je 47,6 odsto. Dakle, skoro pa smo duplo bolji nego što je to prosek u svetu. Ti podaci sami sve pokazuju, to ne govori ni Aleksandar Vučić, ni Ana Brnabić, ni Siniša Mali. To kaže Međunarodni monetarni fond i brojke.

Sve to govori u prilog tome da smo vodili i vodimo odgovorno našu ekonomsku politiku uprkos ogromnim izdacima koje smo imali u prošlosti i koji su u vreme korone i energetske krize dostigli nekih devet milijardi evra.

Uprkos svemu što radimo za našu privredu, ogromnim investicijama koje imamo u putnu i železničku infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, uspeli smo da održimo javni drug pod kontrolom. Jedna mala i uspešna Srbija ima javni dug 47,6 odsto u odnosu na BDP, dok je javni dug u svetu na nivou od 93 odsto - napisao je on na svom Instagram nalogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)