SKENER ČITA ČETIRI PUTA BRŽE: Od juna na "Tesli" automatski pregled pasoša

E.B.T.

20. 04. 2024. u 13:45

UMESTO čekanja u redu da službenik na šalteru beogradskog aerodroma ručno pregleda pasoš, već početkom juna putnici će znatno brže prolaziti kroz kapije na kojima će se automatski očitavati ovaj dokument.

СКЕНЕР ЧИТА ЧЕТИРИ ПУТА БРЖЕ:  Од јуна на Тесли аутоматски преглед пасоша

www.gov.uk

Sistem funkcioniše tako što skener na prolazu čita sve informacije sadržane u čipu unutar pasoša, dok kamera snima lice, a zatim upoređuje sa fotografijom u pasošu pomoću algoritma za prepoznavanje lica.

Kako ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ističe, ovaj sistem koji će postaviti MUP, omogućiće brži protok putnika prilikom pasoške kontrole.

- Putnici više neće morati da čekaju na kontrolu samo kod policajca već će moći da prođu kroz ovu kapiju gde se samo skenira pasoš i lice i automatski prolazite, što je četiri puta brže nego običan prolaz - rekao je Vesić. - Oni će već početkom juna, za sezonu, imati te čitače. To će bitno ubrzati pasoške kontrole, što je bio jedan od problema. Kada na aerodrom, bilo gde u svetu, dođe veliki broj aviona, uvek imate gužve.

On je naveo da održava redovne sastanke sa ljudima koji rade na beogradskom aerodromu i podseća da je posao zemaljskog opsluživanja na "Nikoli Tesli" preuzela da vodi britanska kompanija "Menzis eviejšn", koja je među najboljima na svetu.

- Ukazujem im na sve probleme koji ih čekaju tako da se nadam da ćemo ove godine imati mnogo manje problema i ući spremnije u sezonu nego prethodne - kaže Vesić.

Automatsko očitavanje pasoša omogućava aerodromima i da odgovore na izazove u vezi sa kapacitetom putnika, jer se tako smanjuje broj službenika koji je potreban za obavljanje posla pasoške kontrole. Postoji tehnička mogućnost da ovaj sistem čita sve pasoše sa kojima naša zemlja ima potpisane sporazume, ali upućeni u ovu oblast smatraju da će se u prvoj fazi skenirati dokumenta samo državljana Srbije.

Na beogradskom aerodromu ističu da kontinuirano sarađuju sa institucijama na poboljšanju kvaliteta usluga.

- Podržavamo sve inovacije koje doprinose modernizaciji i ubrzanju potrebnih procesa prilikom putovanja, a sve sa željom da se dodatno poveća komfor naših putnika - kažu za "Novosti" na "Tesli".

Inače beogradski aerodrom je lane ostvario rekordan obim saobraćaja u svojoj istoriji, ugostivši blizu osam miliona putnika, što je 42 odsto više nego u 2022. godini.

VEĆA EFIKASNOST

PETAR Vojinović, urednik specijalizovanog portala za vazduhoplovstvo "Tango siks", ocenjuje da je uvođenje sistema za automatsko čitanje pasoša očekivano s obzirom na planirani drastični porast obima saobraćaja, a tako i broja putnika na beogradskom aerodromu.

- To je standard na svim većim aerodromima koji imaju kapacitet preko tri miliona putnika - kaže za naš list Vojinović. - Prema iskustvu iz drugih zemalja, takvi sistemi značajno ubrzavaju kretanje, povećavaju efikasnost i zadovoljstvo putnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)