SLABA OCENA ZA BEZBEDNOST AUTO-SEDIŠTA: Na naše tržište stižu dečje fotelje za vožnju sa svih kontinenata, mnoge sumnjivog kvaliteta

M. SPASENOV

28. 04. 2024. u 15:51

KUPOVINA auto-sedišta za decu je prava nauka, koja često potpuno sluđuje roditelje.

СЛАБА ОЦЕНА ЗА БЕЗБЕДНОСТ АУТО-СЕДИШТА: На наше тржиште стижу дечје фотеље за вожњу са свих континената, многе сумњивог квалитета

Foto: Shutterstock

Zakon precizira da ova sigurnosna sedala za prevoz najmlađih putnika moraju da imaju određene serifikate koji garantuju bezbednost, ali s obzirom na to da ih izdaju sami proizvođači pitanje je koliko su pouzdani i koliko im se može verovati. Posebno što brojni modeli sedišta na našem tržištu nisu dobila prelazne ocene na testu najveće asocijacije proizvođača automobila u Evropi - nemačkog ADAK-a, čiji su kriterijumi znatno stroži i po pitanju bezbednosti, ali i komfora i toksičnosti materijala od kojih su sedišta napravljena.

Na naše tržište sigurnosna sedišta za male putnike dolaze sa svih krajeva sveta. "Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima", koji je stupio na snagu 2012, auto-sedišta za decu moraju da ispunjavaju standarde Direktiva Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu ECE R44. Moraju, takođe, biti postavljena na način kako to preporučuju proizvođač sedišta i vozila.

Foto: GU Požarevac

Da bi dokazali da su dečija auto-sedišta proizvedena u skladu sa ovim pravilima, za njihovo testiranje odgovorni su sami proizvođači. Prema direktivi ECE R 44, putnička sedala za najmlađe testiraju sa u uslovima najčešćih sudara u kojima putnici stradaju.

- Bezbednost dece svima nam je najvažnija i ta sedišta su obavezna isključivo zbog njihove sigurnosti - kaže Maja B, majka šestomesečnog Nikole iz Beograda. - Koštaju od 7.000 do 107.000 dinara, ali ni visoka cena nije garant da ćete izabrati najbolja sedišta za svoje dete. Problem je što ni u radnjama ne možete da dobijete precizne informacije o tome koliko su sigurna, koliko su udobna za dete. To sam uvidela kada sam proveravala da li određeni modeli sedišta imaju preporuku nemačkog ADAK, koji imaju najobuhvatnije testove. Mnoga sedišta nisu ni bila na njihovim testiranjima, a neki su u njihovim proverama bezbednosti dobili veoma loše ocene. To me je i zbunilo i uplašilo.

Obratite pažnju na rok trajanja

MNOGI roditelji misle da auto-sedišta imaju neograničen rok trajanja, pa zbog besparice kupuju polovna. Auto-sedišta imaju ograničen rok trajanja i proizvođači to naglašavaju u uputstvu. Taj rok je tu s razlogom, jer vremenom plastika i pojasevi propadaju i vrlo je verovatno da sedište neće odigrati svoju ulogu u sudaru. Stručnjaci savetuju da ako se odlučite da kupite ili pozajmite auto-sedište, neka to bude od ljudi kojima verujete, ali obavezno proverite datum proizvodnje.

Njena provera po podacima ADAK, pokazala je da dobar deo auto-sedišta koji se nudi u srpskim radnjama po standardima ove nemačke asocijacije nije dovoljno bezbedan. Mnoga sedišta nisu bolje prošla ni u ocenjivanju komfora dece, a pojedina su bila sumnjiva i po pitanju toksičnosti materijala od kojih su napravljena.

Profesor Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu kaže za "Novosti" da je najvažnije da deca u automobilima budu smeštena u tim sedištima.

- Sigurnost dece je uvođenjem obaveznih auto-sedišta znatno poboljšana, bez obzira na njihove nedostatke - kaže Vujanić. - Njihov kvalitet se sigurno meri cenom, a tu bi država mogla nešto da uradi. Kada bi se odrekla PDV, mnogim roditeljima bi i skuplji, odnosno kvalitetniji modeli bili pristupačni. Jer, ne možemo svi da vozimo skupe automobile i dečja sedišta mnogi kupuju samo zato pšto moraju i biraju najjeftinije. Mi radimo na našem prototipu sedišta koja sada testiramo da bismo povećali bezbednost najmlađih putnika.

Foto: Shutterstock

 

EU menja standarde od septembra

EVROPSKA unija donela je odluku da od 1. septembra ove godine u prodaji mogu da se nađu samo auto-sedišta i-Size dečjih sedišta, odnosno odobrenih prema regulativi R129. To ne znači da roditelji koji su kupili sedišta odobrena po standardu R44 neće smeti da ih koriste posle 1. septembra 2024. Naprotiv, i ta sedišta će biti dozvoljena za upotrebu tokom svog veka trajanja, što je otprilike deset godina po bezbednosnim preporukama mnogih zemalja. Sedišta po standardima R129 fokusira se na visini deteta, dok se R44 bazira na težinu.

Po novoj regulativi, deca moraju da budu okrenuta unazad do najmanje 15 meseci starosti i visine najmanje 75 centimetara, dok po sadašnjim propisima dete može da bude okrenuto prema napred od 9 kilograma. Sedišta R129 se dodatno testiraju i na bočni udar, dok je R44 proveren samo u frontalni. Testiranje sudara sa novim modelom se radi sa 32 senzora, a R44 sa samo četiri senzora. Sve to je uticalo i da nova sedišta budu skuplja od onih koji su pravljena po staroj regulativi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU! Da li je moguće da je Novak Đoković ovo doživeo posle udarca flašom u glavu?