MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE OGLASILO SE POSLE POVLAČENJA MLEVENE PAPRIKE SA ŠVAJCARSKOG TRŽIŠTA: Začin izvezen ispravan i u roku
SA rafova supermartketa u Švajcarskoj povučena je aleva paprika poreklom iz Srbije. Kako je objavio evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF), u ovom začinu prilikom redovne kontrole tržišta, otkriven je visok sadržaj alternaria toksina tenuazonske kiseline, zbog čega nije bezbedan za konzumaciju. Iz Ministarstva poljoprivrede, s druge strane, navode da je problematična paprika izvezena ispravna i u roku trajanja.

Foto I. Mitrić
Kako stoji u obaveštenju RASFF, maksimalno dozvoljeni nivo ovog toksina u mlevenoj paprici iznosi 10.000 mikrograma po kilogramu. Međutim, u kontrolisanoj namirnici iz Srbije, otkrivena je količina od 15.102 mikrograma po kilogramu, što je za 51 odsto više od dozvoljene vrednosti. Ipak, nema podataka o preduzetim merama.
Povodom ovog slučaja, kratko se oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede.
- Mlevena paprika poreklom iz Srbije izvezena u Švajcarsku, otpremljena je ispravna i to pre isteka roka trajanja - rekli su u resornom ministarstvu.
Inače, uzorkovanje ove paprike obavljeno je 18. septembra prošle godine uz napomenu da ovaj začin ima potencijalni rizik, ali nije definisana tačna opasnost po zdravlje.

HOROR NA AUTO-PUTU: Pronađeno 20 tela, četiri obezglavljena visila sa mosta (FOTO)
DVADESET tela, od kojih su neka bila obezglavljena, pronađena su na mostu iznad auto-puta u delu Meksika gde se sukobljavaju frakcije narko-kartela Sinaloa, saopštile su juče meksičke vlasti, prenosi CBS News.
01. 07. 2025. u 09:31

HAMNEI PREVARIO TRAMPA: Amerika gađala prazno nuklearno postrojenje?
VISOKI iranski izvori rekli su Reutersu da je većina visoko obogaćenog uranijuma na lokaciji Fordo uklonjena pre američkog napada.
22. 06. 2025. u 10:37

"SLAGALICA" OVO NE PAMTI: Takmičar od besa polupao taster
KVIZ "Slagalica" retko ima nesvakidašnje situacije tokom emitovanja, ali se neobični trenuci dešavaju, kao i u svakom programu uživo.
29. 06. 2025. u 14:51
Komentari (0)