ŠTA SMETE PRENETI PREKO GRANICE I U KOJIM KOLIČINAMA? Bliži se sezona godišnjih odmora, korisno je da znate ove podatke

Novosti online

25. 05. 2024. u 21:57

BLIŽI se sezona godišnjih odmora, a kako mnogi srpski putnici, popularno nazvani "paradajz turisti", na more nose zalihe hrane kako im ništa ne bi zafalilo tokom odmora, dobro je znati da ukoliko nalete na nekog neraspoloženog carinika može sve to da im presedne.

ШТА СМЕТЕ ПРЕНЕТИ ПРЕКО ГРАНИЦЕ И У КОЈИМ КОЛИЧИНАМА? Ближи се сезона годишњих одмора, корисно је да знате ове податке

Foto: Z. Jovanović

Svaka zemlja ima svoja pravila o tome šta se i u kojoj količini može uneti u zemlju, pa je dobro da putnici znaju šta slobodno mogu da ponesu sa sobom na putovanje ili po povratku sa odmora unesu u zemlju.

Putnici koji su "puni k'o brod" i koji su spremni da se prepuste raznoraznim uživancijama i potroše gomilu novca, trebalo bi da znaju da u kešu iz zemlje mogu izneti maksimalno 10.000 evra, bilo da ga nose u dinarima ili u stranoj valuti.

- Unos novca u Srbiju je slobodan, ali prenos gotovine u iznosu većem od 10.000 evra mora biti prijavljen. To znači da u slučaju da sa sobom nosite više od 10.000 evra, dužnost vam je da to prijavite kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje i da prilikom prijave popunite odgovarajući obrazac. Pomenuti iznos od 10.000 evra se odnosi na svakog pojedinačnog putnika, pa i na maloletnu decu - objašnjavaju u Upravi carina.

Često se dešava da su vozila putnika koji su krenuli na odmor, a naročito onih sa malom decom, toliko natrpana da u njihove gepeke ni vrh od igle više ne bi mogao da stane, a evo šta u Upravi carina kažu šta sve spada u lični prtljag.

- Lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju npr. odeća, obuća, sportski rekviziti, tehnički uređaji itd. Ukoliko se radi o nekom vrednijem rekvizitu ili uređaju, savetujemo putnike da popune Obrazac o privremenom iznosu kako bi po povratku u zemlju mogli da dokažu da su prethodno taj predmet izneli iz zemlje, te da on ne podleže naplati uvoznih dažbina. Međutim, u ličnom prtljagu mogu da se nađu i neke stvari za koje postoje jasna količinska ograničenja, kao što je to slučaj sa akciznom robom. Duvan i duvanski proizvodi mogu biti deo licnog prtljaga, ali samo u ograničenim količinama - naglašavaju u UC.

Putnik u ličnom prtljagu sme da ponese i lekove koji su mu potrebni za ličnu upotrebu, kao i one za ljubimca kog vodi sa sobom, ali u količini koja mu je potrebna za terapiju ne dužu od 15 dana.

Foto: A. Stanković

- Ukoliko koriste lekove koji sadrže psihoaktivne supstance potrebno je zvanično mišljenje lekara za sve preko jednog pakovanja koje sadrži 30 pojedinačnih tableta - ističu u UC.

Naša dama koja na sebi nema neki zlatan nakit, makar to bile samo minđuše i prstenje, a u Upravi carina savetuju putnicima da dragocenosti prijave kako bi izbegli neprijatnosti i rizik da im budu trajno oduzete.

- To se odnosi kako na lični nakit koji nosite na sebi ili u prtljagu, tako i na zlato u obliku pločica, poluga i novčica - kažu u UC.

ŠTA SME DA SE PRENESE PREKO GRANICE:

LIČNI PRTLjAG

Odeća

Obuća

sportski rekviziti

tehnički uređaji

HRANA

sendviči

grickalice

voda

sokovi

fabrički upakovana hrana za lične potrebe

hrana životinjskog porekla do 1 kg

DUVANSKI PROIZVODI

50 cigareta

25 cigarilosa

10 cigara (tompusa)

ili kombinacija navedenih proizvoda u manjim količinama

ALKOHOL

1 litar žestokog pića

1 litar penušavih ili likerskih vina

1 litar ostalih vina

ili odgovarajuća kombinacija navedenih proizvoda

LEKOVI

lekovi za ličnu upotrebu

lekovi za ljubimca kog vodite sa sobom

NEMA CARINE NA ROBU VREDNU DO 100 EVRA

Po povratku u zemlju, bez naplate carine može se uneti roba koju ste kupili u inostranstvu ukoliko njena vrednost ne prelazi iznos od 100 evra.

- Ako se, pak, radi o nekoj vrednijoj stvari od navedenog iznosa koju ste kupili za svoje potrebe, a čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, takvu robu treba da prijavite i ona može biti ocarinjena na samom graničnom prelazu u tzv. ''skraćenom postupku''. U tom slučaju, na carinsku osnovicu zaračunava se carina od 10 odsto, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20 procenata - kažu u Upravi carina.

(Kurir)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)