MNOGE ZEMLJE U EU I DALJE SE OSLANJAJU NA RUSKI GAS: Nemačka traži da ga se potpuno odreknu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 05. 2024. u 19:11

UPRKOS sankcijama i težnji da se oslobodi zavisnosti od ruskih energenata, Evropska unija i dalje oko 20 odsto svojih potreba mora da nadomesti iz Rusije.

МНОГЕ ЗЕМЉЕ У ЕУ И ДАЉЕ СЕ ОСЛАЊАЈУ НА РУСКИ ГАС: Немачка тражи да га се потпуно одрекну

Foto AP

Nemačka, međutim, poziva EU da učini više na smanjivanju udela ruskog gasa koji još dolazi na obale bloka. Berlin poziva na ovaj potez uoči sastanka ministara u Briselu ove nedelje.

Najveća evropska ekonomija, zajedno sa Češkom, traži od bloka da osnuje radnu grupu na visokom nivou koja će identifikovati načine za postepeno ukidanje preostalih isporuka ruskog gasa - uključujući tečni prirodni gas - kao i nafte i nuklearnog materijala koji i dalje pristižu u Evropu, prema pismu u koje je "Blumberg" imao uvid.

Ministri energetike EU trebalo bi da se sastanu u četvrtak kako bi razmotrili "REPoverEU" , plan koji je uspostavljen nakon početka sukoba u Ukrajini kako bi se smanjila zavisnost od snabdevanja energijom iz Moskve.

-Zbog našeg energetskog suvereniteta i bezbednosti, moramo nastaviti da sistematski smanjujemo uvoz gasa, nafte, a takođe i radioaktivnog materijala iz Rusije, navodi se u pismu nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka i češkog ministra trgovine Jozefa Sikela upućenom belgijskoj ministarki energetike Tini von der Straten. Belgija trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom Evropske unije.

"Blumberg" piše da je EU, od početka sukoba u Ukrajini, uspela da smanji uvoz energije od nekada njenog najvećeg snabdevača za 80 odsto, mnoge zemlje u bloku i dalje se oslanjaju na ruski gas, kao i na radioaktivni materijal za napajanje nuklearnih elektrana.

Pošto je snabdevanje gasom prekinuto nakon rata, uvoz LNG-ja iz Moskve porastao je na oko 18 milijardi kubnih metara u 2023. sa manje od 14 milijardi kubnih metara pre napada, prema podacima EU.

EU je prošle nedelje usvojila mere koje bi omogućile državama članicama da efikasno zabrane ruske isporuke tečnog prirodnog gasa bez novih energetskih sankcija. Međutim, zemlje kažu da ne mogu da deluju jednostrano, jer bi to jednostavno prebacilo snabdevanje negde drugde u bloku. Sve mere bi takođe trebale da uzmu u obzir uticaj na energetsku bezbednost.

Španija, u kojoj su se isporuke ruskog LNG-ja udvostručile od početka sukoba u Ukrajini, jedna je od onih koje takođe pozivaju Evropsku komisiju, izvršnu vlast bloka, da pruži više smernica o tome kako se ta mera može koristiti. Finska je jedna od retkih zemalja koja će koristiti zabranu iako je njen uvoz ruskog gasa blizu nule.

EU je takođe predložila ciljanje nekoliko LNG projekata i zabranu pretovara ruskog LNG-ja iz EU u treće zemlje kako bi sprečila Moskvu da prikuplja prihode od goriva, preneo je ranije "Blumberg".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANTISRPSKO ORGIJANJE NA EURO 2024: Meč Hrvatska - Albanija odigran u senci neviđenih skandala! (FOTO/VIDEO)