KILOGRAM CRVENOG ZLATA 250 DINARA: Demantovane tvrdnje da nije postugnut dogovor sa malinarima i hladnjačarima o otkupnoj ceni

E.B.T.

07. 06. 2024. u 16:16

NA sastanku sa predstavnicima malinara i hladnjačarima 31. maja postignut je dogovor da početna otkupna cena maline u ovoj godini bude 250 dinara po kilogramu. U toku vikenda biće izrađen Nacrt tog sporazuma, koji će se naći pred Vladom Srbije, a nakon odobrenja i potpisan. Ovo je danas na konferenciji za novinare rekao ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, ističući da su netačne informacije i tvrdnje pojedinih udruženja koje su se mogle čuti u javnosti da dogovor nije postignut.

КИЛОГРАМ ЦРВЕНОГ ЗЛАТА 250 ДИНАРА: Демантоване тврдње да није постугнут договор са малинарима и хладњачарима о откупној цени

Ministarstvo poljoprivrede

Sporazum predviđa, kako dodaje, i 60 odsto učešća u izvoznoj ceni za poljoprivredne proizvođače, a 40 procenata za otkupljivače odnosno hladnjačare. Prema Martinovićevim rečima, to je značajna razlika u korist proizvođača, jer je ranije taj odnos bio 51 prema 49 odsto.

- Brojne netačne informacije su se pojavile, pojedina udruženja tvrde da nije postignut dogovor, a jedno udruženje koje je bilo saglasno na sastanku, na putu do Arilja se predomislilo i 2. juna, na dan izbora, organizovalo je i protest u toj opštini - rekao je ministar. - Ministarstvo je posrednik između proizvođača maline i otkupljivača i prerađivača, odnosno hladnjačara, i ne postoji zakonski način da država ili bilo koje ministarstvo diktira cene na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici malinara i hladnjačari, predsednik skupštinskog odbora za poljoprivredu Marjan Rističević kao i predstavnici Vlade i ministarstava koji su učestovali i na prethodnim sastancima 27. i 31. maja kada je dogovor postignut. Oni su za medije potvrdili izjavu ministra, i naveli da su informacije da dogovor nije postignut netačne.

Predsednik Saveza udruženja malinara i ostalog jagodičastog voća "Srpska malina" iz Arilja Milutin Živković, rekao je da je bio na sastanku 31. maja i potvrdio da je dogovor postignut.

- Jesmo se cenjkali ali smo postigli dogovor - rekao je Živković. - Ono što se dešava je da ljudi koji prave probleme, ne prave ih samo sada nego odranije. Dogovor možda nije svima po volji, ali ima pomaka, ima pomaka i u raspodeli dobiti. Takođe, pozivam resorno ministarstvo da prati situaciju na terenu i da apelujemo da početna otkupna cena kod svih hladnjačara u Srbiji bude 250 dinara, ne samo u nekim gradovima i regionima.

I predsednik Upravnog odbora Saveza za spas srpskog sela Zoran Milićević iz Kraljeva potvrdio je da je dogovor postignut na sastanku, i pozvao ministra da što je pre moguće organizuje javno slušanje za sva udruženja poljoprivrednika u Srbiji kako bi se razgovaralo i dogovorilo o raspodeli budžeta. Otkupljivač, hladnjačar i proizvođač maline Miško Stanić apelovao je na sve kolege da "izađu" na cenu od 250 dinara za otkup.

DRŽAVA UVEK UZ POLjOPRIVREDNIKE

MINISTAR Aleksandar Martinović je naglasio da će država uvek biti uz poljoprivrednike i da ih nikada neće prepustiti surovim zakonima tržišta.

- Agrarni budžeti su od 2012. godine do ovogodišnjeg svake godine veći - rekao je Martinović. - Svakako, mi moramo da podignemo naše prerađivačke kapacitete, a ne samo da izvozimo osnovne primarne poljoprivredne proizvode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEZAPAMĆEN SKANDAL: UEFA zgrozila sav normalan svet, Ubij Srbina je dozvoljeno pevati na EURO 2024!