ČISTAČICA MOŽE DA ZARADI I 1.000 EVRA: Potražnja za uslugama higijeničarke izuzetno velika

M.N.S.

11. 06. 2024. u 12:38

UZ oglase kojim se traže njihove usluge gotovo obavezno piše da su hitno potrebne. Iako mogu da zarade i po 1.000 evra mesečno i da sami određuju svoje radno vreme, na njih se nedeljama čeka. Čistačima i čistačicama proteklih godina znatno je porasla cena, najviše ako rade u sopstvenoj režiji. Bez obzira na to, većina ovaj posao zaobilazi.

ЧИСТАЧИЦА МОЖЕ ДА ЗАРАДИ И 1.000 ЕВРА: Потражња за услугама хигијеничарке изузетно велика

FOTO: Arhiva novosti

Nedostatak higijeničarki prvi put se javio u vreme epidemije korona. Proteklih godina većina njih radi samostalno kada sami određuju kada će, kod kog klijenta i koliko da rade jer im poslodavci u firmama nude po 50.000 do 60.000 dinara. Upravnik zgrade u Beogradu, ponudio je platu od 90.000 dinara i sve doprinose za mesečni rad u čišćenju zajedničkih hodnika i prostorija zgrade. Ni posle dva meseca još nije našao čistačicu, koja bi u zgradi radila pet dana nedeljno za toliku zaradu.

- Taj problem je posebno veliki u Beogradu i drugim većim gradovima - kaže Miloš Turinski iz "Infostuda". - Velika je potražnja za higijeničarkama, pa im je cena nedavno porasla sa 500 na 700 dinara po satu. Toliko se naplaćuje čišćenje domaćinstva, pa oni mesečno mogu da zarade i do 120.000 dinara. Rezultati istraživanja koje smo radili pre nekoliko godina pokazuju da taj posao mladi neće da rade i da te usluge uglavnom nude starije žene. Mnoge od njih dođu ujutru iz unutrašnjosti u veći grad i po podne se vraćaju svojim kućama posle nekoliko sati rada.

Prema njegovim rečima, poslom čistača se često bave žene koje su zaposlene na drugim radnim mestima, ali tako dopunjavaju svoj budžet. Koliki je manjak ovih radnika najbolje znaju u agencijama za čišćenje, gde konkurs za zaposlenje higijeničara traje non-stop.

- Posla ima i previše, ali ne i radnika - kaže nam vlasnica jedne agencije za održavanje poslovnih prostorija. - Nije da nam se ne javljaju žene, dolaze na razgovor i sve ih prihvatamo. Jer sada je luksuz nekog radnika odbiti. Pristanu i na platu, ali kada im zakažemo vreme i lokaciju gde treba da rade, dešava nam se da se većina ne pojavi. Mnogo puta sam sama trčala da završim posao, jer ugovoreno mora i da se ispoštuje.

Da je danas potrebno vreme naći i dogovoriti dolazak žene koja bi stan ili kuću dovela u red, znaju brojni građani kojima su tražili takve usluge.

- Mesec dana tražim nekog da mi očisti stan - kaže nam Maja S. iz Beograda. - Imam bebu i jednostavno ne mogu da stignem da neke veće poslove u kući, poput pranja prozora i kačenje zavesa ili ribanje podova završim sa detetom u ruci. Dešavalo mi se da se dogovorim, prihvatim sve njihove uslove i vreme kada će doći i cenu, ali se jednostavno ne pojave. Napokon sam se dogovorila sa ženom iz Kovačice, čiji sam kontakt dobila na preporuku prijatelja.

Ponekad moram i da odbijem

POSLOM čišćenja i održavanja poslovnih prostorija, kuća ili stanova, Slavica iz okoline Novog Sada se bavi da bi popunila svoj kućni budžet. Najbolja su joj reklama njeni klijenti i bukvalno svakog dana ide u drugu porodicu da bi im očistila dom. Kaže da se ne libi da zasuče rukave i zaradi neki dinar sa strane. Vikendom kada nema obaveza na svom poslu radi i po osam sati, ali tokom radne nedelje dva do četiri sata dnevno.

- Pare dobijam na ruke i to uopšte nije loše - kaže Slavica. - Time pokrivam sve dnevne potrebe moje porodice, pa mi plata ostane čista za ostale troškove. Zovu me svakodnevno i nekad jednostavno moram da odbijem ljude, jer nemam vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama