CENA ZAKUVALA KAFU: Kesica od 200 grama najtraženijih brendova poskupljuje od 30 do 40 dinara

E.B.T.

12. 06. 2024. u 11:51

OMILjENI napitak Srba ponovo poskupljuje na našem tržištu. Od 1. jula cena kesice najtraženijih brendova tradicionalne kafe od 200 grama biće viša za 30 do 40 dinara. Ovo nezvanično kažu za "Novosti" u pojedinim trgovinskim lancima i preciziraju da će poskupljenje ići od osam do 20 odsto u zavisnosti od marke ovog proizvoda.

ЦЕНА ЗАКУВАЛА КАФУ: Кесица од 200 грама најтраженијих брендова поскупљује од 30 до 40 динара

Foto: Profimedia

- Na primer, pakovanje od 200 grama najprodavanijih brendova koja sada košta uglavnom 350 i 360 dinara, od sledećeg meseca će se prodavati za 390 i 400 - navodi naš sagovornik. - Kesica jednog proizvođača kafe čija je aktuelna cena povoljnija i kreće se od 260 do 270, biće 290 i 300 dinara.

Brend kafe koji trenutno ima visoke cene, i čija kesica košta od 480 do 495 neće poskupljivati svoj proizvod. Ako je za utehu, potrošači će i nakon 1. jula moći da pronađu povoljnije pakovanje. Jedan mali priozvođač kafe, koji sada 200 grama svog proizvoda prodaje od 290 do 320, neće podizati cene.

Podsetimo, u Srbiji se od 1. maja primenjuju novi iznosi akciza usklađeni sa godišnjim iznosom potrošačkih cena u 2023. godini. Ona za neprženu kafu iznosi 108,06 dinara po kilogramu, a za prženu 135,07.

Dojče vele nedavno, analizirajuću najave proizvođača na nemačkom tržištu, ukazuje da su slabiji prinosi, ratovi, prekinute trgovačke rute, nepovoljni vremenski uslovi u jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi, kao i manjak radnika uticali na poskupljenje zrna bez kojih mnogi ne mogu da započnu dan. U kompaniji "Fertrejd internešnel" ističu da je pogoršana ionako delikatna ravnoteža ponude i potražnje.

- Duge suše u Vijetnamu, glavnom proizvođaču kafe robusta, naškodile su biljkama - kažu u ovoj kompaniji. - S druge strane, Brazil, koji je glavni izvor arabike, pati od jakih kiša koje utiču na prinose.

Predstavnik jedne nemačke kompanije za prženje kafe kaže za magazin "Špigel" da očekuje dalje povećanje cena zbog problema u regrutovanju radnika-migranata na plantažama, manjih prinosa, kao i sve veće potrošnje kafe u zemljama u razvoju. On smatra da bi kilogram kafe trebalo da košta od 25 do 30 evra.

Kada je u pitanju region, kafa se najviše pije u našoj zemlji. Istraživanje koje je nedavno sprovela "Medijana" pokazuje da je najveći procenat velikih i umerenih konzumenata tradicionalne, odnosno mlevene kafe u Srbiji, i to 69,6 odsto, nešto ih je manje u BiH, 65,7, sledi Hrvatska sa 64,2 odsto, a najmanje je konzumenata ovog napitka u Sloveniji 56,3 procenta. Ukupno, na ova četiri tržišta, postoji 7,8 miliona potrošača mlevene kafe koji je piju jednom dnevno i češće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića