NOVI PODACI REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA: Opao promet nekretnina

G. V.

17. 06. 2024. u 15:21

U SRBIJI je nastavljena stabilizacija i smirivanje na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu ove godine, podaci su Republičkg geodetskog zavoda (RGZ). Kako se navodi u saopštenju, promet nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti u ukupnoj vrednosti je opao za pet odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

НОВИ ПОДАЦИ РЕПУБЛИЧКОГ ГЕОДЕТСКОГ ЗАВОДА:  Опао промет некретнина

Foto Shutterstock

Ukupna količina novca u prvom kvartalu ove godine, korišćena za kupovinu nekretnina bila je 1,5 milijardi evra, što je za 2,6 odsto manje u odnosu na isti kvartal lane. Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti zauzima prodaja stanova - 834 miliona evra, dok je za kuće izdvojeno 122,5 miliona evra, a za građevinsko zemljište 114,6 miliona evra. Za poslovne prostore izdvojeno je 72,6 miliona evra, a za poljoprivredno zemljište 64,6 miliona evra ili četiri odsto od ukupne vrednosti.

Kada je reč o načinu plaćanja, sedam odsto svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita.

Ističe se i da su najveće cene za stanove postignute u Beogradu, gde je najskuplji stan prodat na opštini Savski venac u Kompleksu Beograd na vodi, po ceni od 1.226.888 evra, a na toj lokaciji je prometovan i najskuplji kvadrat stana u prvom kvartalu i on iznosi 10.350 evra po metru kvadratnom.

Najskuplja kuća prodata je na gradskoj opštini Savski venac u Beogradu i to za 3.182.000 evra, dok je najskuplje plaćeno garažno mesto u ovom periodu plaćeno 73.000 evra na beogradskoj opštini Vračar.

Najskuplja cena poslovnog prostora iznosi 3.098.790 evra i plaćena je na opštini Savski venac u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)