ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Nemačka nastavlja da podržava Srbiju u energetskoj tranziciji

Novosti online

19. 06. 2024. u 15:10

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Vladi Srbije sa ambasadorkom SR Nemačke u Beogradu Anke Konrad o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i energetske tranzicije.

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Немачка наставља да подржава Србију у енергетској транзицији

Foto: Ministarstvo energetike

Đedović Handanović je istakla da SR Nemačka duže od dve decenije pruža podršku Srbiji u procesu energetske tranzicije i da je zainteresovana za saradnju u novim projektima.

- Zahvalni smo Nemačkoj, sa kojom smo uspostavili klimatsko partnerstvo, na podršci u procesu energetske tranzicije koji treba da omogući više kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i zdraviju životnu sredinu za naše građane. Nemačko znanje i iskustvo u ovim procesima je veoma važno, posebno što ćemo u ovoj godini usvojiti ključne strateške dokumente koji će trasirati naš put ka održivom energetskom sektoru u narednim decenijama. Nemačka je opredeljena da poveća podršku Srbiji u konkretnim projektima kako bi se ubrzala energetska tranzicija i dostigli klimatski ciljevi definisani u Evropskoj uniji - rekla je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da je Nemačka razvojna banka (KfW) jedan od najvažnijih finansijskih partnera Srbije u energetskom sektoru.

- U saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) u toku je izgradnja vetroparka Kostolac kapaciteta 66 MW, koji će biti na mreži u prvoj polovini sledeće godine. Transbalkanski koridor, koji je takođe u izgradnji, povezaće nas sa susedima, omogućiti više kapaciteta iz OIE na mreži i smanjiti gubitke u prenosu. Nastavljamo da radimo na rehabilitaciji sistema daljinskog grejanja i uvođenju OIE u toplanama širom zemlje, što utiče na kvalitet života naših građana - rekla je ona.

Đedović Handanović je dodala da ministarstvo podržava aktivnu ulogu građana u procesu energetske tranzicije kroz unapređenje uslova za kupce-proizvođače električne energije iz solarnih elektrana, u čemu je Nemačka ostvarila veoma dobre rezultate.

Istakla je da država radi na nekoliko projekata u oblasti energetske efikasnosti u domaćinstvima, stambenim zgradama i javnim objektima i da su u toku razgovori sa nemačkim partnerima koji su zainteresovani da ih podrže, kao i ulaganja u distributivnom sektoru.

Kada su u pitanju kritične mineralne sirovine, ministarka je rekla da je interes države da se one koriste u najboljem interesu privrede i zaštite životne sredine, za šta je neophodna otvorena debata i ispunjavanje svih preduslova.

- Litijum je na nivou EU prepoznat kao veoma važna sirovina za energetsku tranziciju, ali je za Srbiju najvažnije da sve bude u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine koji se primenjuju u EU i da u našoj zemlji ostane ceo lanac vrednosti koji će dati dodatni impuls za rast ekonomije i standarda građana - rekla je Đedović Handanović.

Anke Konrad je istakla da je za Srbiju veoma važno što će ove godine usvojiti Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan, i da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju u tranziciji ka čistim izvorima energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška