NIŽA CENA TOVNIH SVINJA: Prethodnu sedmicu na stočnim pijacama širom Srbije obeležila pojeftinjenja

G. V.

23. 06. 2024. u 12:14

PAD cena prasadi u obe kategorije tovnih svinja, niža cena teladi simentalske rase na području Kraljeva i poskupljenje tovnih bikova na području Loznice obeležili su prethodnu sedmicu u klanicama i na stočnim pijacama širom zemlje. Nastavljen je i trend pada cene jagnjadi u Loznici i Kraljevu.

НИЖА ЦЕНА ТОВНИХ СВИЊА: Претходну седмицу на сточним пијацама широм Србије обележила појефтињења

Foto:V.Mitrić

Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija u klanicama na području jablaničkog regiona, pošto su odgajivači za predata grla ove kategorije svinja od klaničara najčešće dobijali 450 dinara po kilogramu. Na pijaci žive stoke u Leskovcu je zabeležen pad cene prasadi iste težine, budući da je dominirao iznos od 500 dinara za kilogram. Obim ponude, prodatih i otkupljenih grla bio je prosečan.

- U klanicama na području južno-banatskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovnih svinja, teških od 80 do 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 230 dinara po kilogramu - navodi se u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Na pijaci žive stoke u Kraljevu je tokom protekle nedelje evidentiran pad prodajne cene teladi SM rase do 160 kilograma, pošto je kilogram uglavnom mogao da se kupi po ceni od 720 dinara. Obim ponude i prodatih grla bio je nepromenjen u odnosu na prethodni period.

- Klaničari sa područja Zlatiborskog regiona su po višoj ceni u odnosu na prethodnu sedmicu otkupljivali telad SM rase, pošto je dominirao iznos od 680 dinara po kilogramu. Rast otkupne cene krava za klanje SM rase zabeležen je u klanicama na području podrnjskog regiona - navodi STIPS.

Otkupna cena tovne junadi, telesne mase veće od 480 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području mačvanskog regiona. Tamo je moglo da se trguje po ceni od 350 dinara po kilogramu. Za otkupljene tovne bikove, telesne mase preko 500 kilograma, SM rase, odgajivači su dobijali 350 dinara po kilogramu. To ukazuje na rast cena u svim kategorijama goveda na ovom području.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)