SNAŽAN RAST PRIVREDE RASINSKOG OKRUGA: Momirović saopštio sjajne rezultate

Novosti online

24. 06. 2024. u 13:26

UKUPNA spoljnotrgovinska robna razmena privrede sa teritorije Rasinskog upravnog okruga za period od januara do aprila 2024. godine dostigla je 300 miliona evra i beleži rast od 9,3% u odnosu na isti period prethodne godine.

СНАЖАН РАСТ ПРИВРЕДЕ РАСИНСКОГ ОКРУГА: Момировић саопштио сјајне резултате

Foto: Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

 Nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine očekujemo da će već u prvoj godini primene spoljnotrgovinska robna razmena kompanija koje posluju u Kruševcu i okolini biti preko milijardu evra, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović danas u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac povodom predstavljanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine koji stupa na snagu 1. jula ove godine.

- U Rasinskom okrugu posluje preko 10.200 aktivnih preduzetnika, zaposleno je oko 60.000 građana, u poređenju sa 2015. godinom prosečne zarade su duplirane, dok je industrijska proizvodnja u prvom kvartalu 2024. godine u odnosu na isti period 2023. godine veća za 9,4%. Danas u Kruševcu, centru Rasinskog okruga, a u narednim sedmicama zajedno sa Regionalnim privrednim komorama ćemo u velikim privrednim centrima širom Srbije nastaviti sa predstavljanjem benefita Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom i zato pozivam sve privrednike da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da se informišu, da se povežu, da zajedno postignemo uspeh i unapredimo našu ekonomiju kroz mogućnosti koje ovaj Sporazum pruža kada je reč o izvozu i povlašćenom pristupu ogromnom kineskom tržištu - rekao je ministar Momirović.

Ministar Momirović je istakao da će naše kompanije zahvaljujući ovom Sporazumu imati slobodan pristup tržištima koja obuhvataju populaciju od preko 2,2 milijarde stanovnika i dodao da će Srbiji ovakav status omogućiti konkurentsku prednost i učiniti našu zemlju još atraktivnijom destinacijom za investicije i poslovanje.

NR Kina je u 2023. godini bila drugi spoljnotrgovinski partner Srbije sa razmenom od 6,1 milijarde dolara, a ovaj Sporazum će dodatno ojačati ekonomske veze i povećati srpski izvoz na kinesko tržište. 

- Srbija je odlučna da izgradi ekonomiju koja je konkurentna i otvorena ka svetu. Sporazum o slobodnoj trgovini sa NR Kinom je samo jedan od koraka u tom pravcu, ali je važan korak koji će otvoriti nove horizonte za naše privrednike i omogućiti im da svoj potencijal realizuju na globalnom nivou - naglasio je Momirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)