SEZONCI I OD 83 GODINE: Poljoprivrednici u Bačkoj na muci da obezbede dovoljno nadničara

Zoran Rajić

27. 06. 2024. u 07:00

POLjOPRIVREDNICI u Bačkoj su na muci da obezbede dovoljan broj sezonskih radnika, jer je poslednjih godina znatno opalo interesovanje nezaposlenih za rad na njivama, kao i u voćnjacima, povrtnjacima i hladnjačama.

СЕЗОНЦИ И ОД 83 ГОДИНЕ: Пољопривредници у Бачкој на муци да обезбеде довољно надничара

foto Z. R.

 Ljudi su nezadovoljni visinom nadnica, a poslodavci se pravdaju da ne mogu da plate više zbog skupih repromaterijala i niskih otkupnih cena svojih proizvoda.

Satnica se, zavisno od vrste radova, kreće od 350 do 400 dinara, ali je na poljoprivrednom dobru u Magliću kod Bačkog Petrovca na samom početku metličenja semenskog kukuruza skočila sa 400 na 450 dinara.

- Prvog dana smo radili za 400 dinara, ali je već sutradan ove sedmice preduzeće odlučilo da plati 50 dinara više, jer je to posao koji ne može da čeka - objasnila je predradnica Tatjana Štrangar iz Ruskog Krstura, koja je za metličenje uspela da oformi brigadu od 87 sezonaca, pretežno iz Kule i Bačkog Gračaca.

Posebno je teško, navode grupovođe, privoleti mlade da rade kao nadničari, a jedino je kidanje metlica sa stabljika kukuruza ono što ih u nešto većem broju dovodi na njive.

- Inače, većinu sezonaca čine žene u svojim šezdesetim godinama, a najstariji i jedan od najboljih radnika u mojoj grupi je čovek od 83 godine iz Sivca - kaže grupovođa Miodrag Bošković iz tog sela, čija ekipa broji oko 50 sezonaca, a nekad ih je okupljao duplo više.

Tresači zamenili berače

U NEDOSTATKU sezonske radne snage, voćari su uveli mašine-tresače, koje mogu da zamene čak 200 berača. Ta mehanizacija plodove skida snažnim drmanjem stabala, a nadničari ih sa prostirke sakupljaju u gajbe i utovaraju u kamione. To je olakšanje i za sezonce, jer ih više ne plaćaju po gajbama ubranog voća, nego po satu, koji je u berbi višanja u Bačkoj Palanci bio 375, a u Novoj Crvenki 400 dinara.

I Tatjana Štrangar ima "udarnicu" od 83 godine, koja je iz Bačkog Gračaca i primer je za ugled mnogo mlađim nadničarima.

- Žene, od kojih su neke sa mnom i 20 godina, rade na tropskim vrućinama u jelecima (prslucima) i ne žale se, a mladi u šortsevima kukaju kako im je toplo - kaže Tatjana.

I ona i Bošković ističu da sezonskog posla ima tokom cele godine i da su sezonci preko omladinskih zadruga osigurani.

- Iako mesečno, kao nadničari, mogu da zarade više, a zarada im se, za osam sati rada, isplaćuje svaki dan, oni ipak radije odlaze u strane fabrike u Odžacima, Somboru, Kuli, Bačkoj Topoli, Vrbasu i Novom Sadu, jer im posao tamo pruža veću sigurnost - kaže Bošković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO