LUBENICE ZBOG CENE SAMO NA KRIŠKE: Bostan prispeo dve nedelje ranije nego obično, dobro i rodio, ali nisu zadovoljni ni proizvođači ni kupci

Z. Rajić

01. 07. 2024. u 17:59

DOMAĆE lubenice i dinje su ove sezone stigle na pijace i u markete ranije nego obično, jer su vremenske prilike pogodovale da brže sazru.

ЛУБЕНИЦЕ ЗБОГ ЦЕНЕ САМО НА КРИШКЕ: Бостан приспео две недеље раније него обично, добро и родио, али нису задовољни ни произвођачи ни купци

Foto Z. R.

Proizvođači su zadovoljni i prinosom i kvalitetom, ali ne i otkupnim cenama, koje su i do tri puta niže od onih po kojima se bostan nudi potrošačima.

- Berba je počela oko 20. juna, dve nedelje pre nego što je uobičajeno, a sunčano vreme je doprinelo i da plodovi budu slatki. Sve lubenice u našem selu su kalemljene, što im je pojačalo otpornost, a ako leto bude toplo, bez velikih žega, biće ih za prodaju sve do polovine septembra, jer smo ih sadili u više etapa - kaže Veselin Barudanov iz Deronja, bačkog sela najčuvenijeg po uzgoju bostana.

FOTO: Privatna arhiva

Veselin proizvodi sedam sorti lubenica na blizu devet hektara i zadovoljan je prvim prinosima, koji se kreću oko 80 tona po hektaru. Uz primenu GlobalGAP standarda kvaliteta i kontrole, sav rod prodaje marketima, po sadašnjoj ceni od 30 dinara za kilogram.

- To je vrlo niska cena, a zaradu nam oduzima uvoznički lobi, koji snabdeva tržište jeftinim nekvalitetnim lubenicama iz Grčke i Albanije - negoduje Barudanov.

Njegov kolega iz Deronja Jovan Marić prodaje lubenice za 35 dinara, a dinje za 60 dinara kilogram, isključivo nakupcima iz Subotice, Kule, Vajske i Kljajićeva, s kojima ima dugogodišnju saradnju.

Puno posla, malo berača

PUNO posla, koji traje od februara do kraja septembra, kao i mala dobit zbog velikih ulaganja, naterali su mnoge proizvođače u Deronjama da smanje površine pod bostanom, pod kojim je u selu sada ukupno oko 300, a bilo je više od 500 hektara.

- Razlog što sam za lubenice i dinje prepolovio njivu od četiri jutra je i nedostatak berača, jer je teško obezbediti sezonce, iako je satnica 450 dinara - kaže Marić.

- Cene su pale za svega nekoliko dana, jer su na početku berbe lubenice preuzimane za 45 i 50, a dinje za 70 dinara. Bilo bi dobro kad bi se otkupne cene tokom većeg dela sezone zadržale na sadašnjem nivou - napominje Marić.

Lubenice se u piljarnicama i marketima, na pijacama i uličnim tezgama prodaju po cenama od 70 pa do čak 150 dinara, a dinje od 100 do 200 dinara.

- Moraju i nakupci da zarade, jer imaju velike troškove za gorivo i zakup prodajnih mesta, ali ipak cene lubenica i dinja moraju biti niže da bi i ljudi sa malim primanjima mogli da ih kupe cele, a ne na kriške - zaključuje Marić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor