RATARIMA ODOBRENO 1.554 PROJEKTA U OKVIRU IPARD 2: Do 26. jula rok za prijavu za IPARD 3

E.B.T.

02. 07. 2024. u 16:27

DO kraja 28. juna ove godine u okviru IPARD 2 programa odobreno je ukupno 1.554 projekta sa nešto više od 148 miliona evra podrške Evropske unije (EU), dok je isplaćen i 1.151 projekat sa oko 80 miliona evra evropske podrške uključujući i avansna plaćanja.

РАТАРИМА ОДОБРЕНО 1.554 ПРОЈЕКТА У ОКВИРУ ИПАРД 2: До 26. јула рок за пријаву за ИПАРД 3

Foto Tanjug

Ovo je danas rekao ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović na otvaranju treće sednice Odbora za praćenje sprovođenja IPARD 3 programa u Privrednoj komori Srbije, ističući da će to ministarstvo nastaviti da ulaže velike napore kako bi sredstva dospela do krajnjih korisnika odnosno poljoprivrednih proizvođača.

- Prvi javni poziv za meru 1 u okviru IPARD 3 programa, a to su investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava objavljen 23. februara, a rok za podnošenje zahteva za odobravanje projekta produžen do 26. jula ove godine – rekao je Martinović. - U okviru tog poziva prihvatljive su investicije u izgradnju i opremanje objekata, kao i podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada. Potvrda da među korisnicima vlada veliko zadovoljstvo za programe IPARD ogleda se i u tome da je u okviru ovog poziva do sada podneto 244 zahteva.

On je najavio i da se na jesen prema indikativnom planu poziva za 2024. očekuje raspisivanje javnog poziva za sve vrste investicija u okviru mere 3, precizirajući da se radi o investicijama u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, kao i raspisivanje poziva za sve vrste investicije u okviru mere 7, gde se radi o diverzifikaciji poljoprivrednih gazdinstava i razvoju poslovanja. Na jesen se očekuju i još dva poziva u okviru mere 1, od kojih je jedan za nabavku opreme, mašina i mehanizacije, a drugi za kupovinu novog traktora za koji, kako ističe, vlada najveće interesovanje.

-Što se tiče narednih koraka u sprovođenju IPARD 2 programa akcenat će biti na intenzivnoj isplati korisnika radi što bolje apsorpcije raspoloživih sredstava iz tog programa – kazao je Martinović. - Fokus Ministarstva poljoprivrede kada je reč o IPARD 3 programu, je potpisivanje finansijskog sporazuma, donošenje pravnog okvira za sprovođenje akreditovanih mera i raspisivanje javnih poziva, kao i priprema akreditacionog paketa za nove mere IPARD 3 programa. Želja nam je da u ovom periodu zajednički radimo još više na boljoj informisanosti i edukaciji naših potencijalnih korisnika ali i da iskoristimo sva stečena iskustva tokom prethodnog perioda u cilju povećanja efikasnosti sprovođenja programa.

Pored članova IPARD 3 Odbora za praćenje, današnjoj sednici prisustvovali su i predstavnici Evropske komisije, Delegacije EU u Srbiji, ministarstava finansija i za evropske integracije, kao i Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima EU, Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija