JAPAN SE UVERIO U PREDNOSTI SRBIJE: Čvršće veze dve zemlje

E.B.T.

02. 07. 2024. u 17:33

JAPANSKA strana se prilikom nedavne uspešne posete srpske privredne delegacije Japanu bliže uverila u prednosti Srbije kao investicione destinacije, njena dostignuća na polju IT i drugih savremenih tehnologija, kao i snažnu podršku Vlade njihovom daljem razvoju. Ovo je danas izjavio ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura i za jesen najavio posetu Srbiji predstavnika japanske organizacije za spoljnu trgovinu „Džefro“

ЈАПАН СЕ УВЕРИО У ПРЕДНОСТИ СРБИЈЕ:  Чвршће везе две земље

Ministarstvo nauke

Imamura je na proslavi tradicionalnog japanskog festivala Tanabata, posvećenoj nedavnoj poseti srpske delegacije Japanu i daljem jačanju veza dve zemlje, zahvalio srpskoj privrednoj delegaciji što je izabrala Japan za svoju prvu inostranu destinaciju nove Vlade.

- Kroz inicijativu za saradnju sa Zapadnim Balkanom, koju je predstavio preminuli premijer (Šinzo) Abe, Vlada Japana je najavila da podržava ekonomske i socijalne reforme u cilju evrointegracija, kao i regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana – istakao je Imamura. - Investicije iz Japana dovešće do ubrzanja ekonomskih integracija u Evropsku uniju (EU), daljih reformi privatnog sektora, kao i razvoja ljudskih resursa koji će podržati nove reforme.

Kako je istakla ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, nedavna poseta visoke delegacije Vlade Srbije Japanu bila je ekonomske prirode i iskorišćena je da se uspostavi dublja saradnja sa tom zemljom u različitim naukama, inovacijama i startap ekosistemu.

-Današnji dan simbolizuje prijateljstvo i našu buduću saradnju sa Japanom, sa japanskim ekosistemom i privrednicima koji obećavaju svoje prisustvo u našoj zemlji – rekla je Begovićeva. - Ono što želimo iz ugla našeg i inovacija jeste da u godini koja dolazi produbimo i ojačamo našu naučnu saradnju i saradnju vezanu za razvoj inovacija i startap ekosistema.

Ona je najavila potpisivanje memoranduma o razumevanju sa japanskim ministarstvom koje je pandan našem ministarstvu nauke, podeljeno je u više ministarstava, ali obuhvata i inovacije, veštačku inteligenciju, biotehnologiju i nauku.

-Nadamo se da ćemo početkom 2025. godine ili ponovo otići u Japan ili će naše japanske kolege doći u Beograd da se potpiše memorandum o razumevanju, ali i da se održi drugi naučni komitet naših naučnih zajednica i da onda vrlo jasno definišemo koji su nam sledeći koraci i da konkretizujemo našu saradnju - istakla je Begovićeva.

Kako je ocenila, ekosistemi dva zemlje imaju šta da nauče jedni od drugih. Ona je ukazala  da naš ekosistem od svojih japanskih kolega može da se nauči strpljenju, dobrom planiranju i da ceni vreme, ali da i oni, kao ljudi sa talentom i idejama, Japancima mogu da pruže dosta predloga i ideja.

Najavu posete privredne delegacije Japana Srbiji ocenila je kao potvrdu čvrste saradnje između dve zemlje i potvrdu da je naša zemlja na veoma dobrom putu ekonomskog razvoja, te da može da sarađuje i sa najrazvijenijim zemljama sveta.

Begović je pojasnila da festival Tanabata, kao stari festival iz japanske kulture, simbolizuje ljubav, stpljenje, prijateljstvo i saradnju.

-Radi se o dve zvezde koje su razdvojene mlečnim putem i samo sedmog dana u sedmom mesecu mogu da se susretnu - rekla je ministarka. - To na neki način simbolizuje strpljenje, da moramo da sarađujemo, da cenimo vreme koje imamo i da ga na najbolji način iskoristimo.

U skladu sa japanskom tradicijom, na drvo u dvorištu Muzeja Jugoslavije, gde je proslava upriličena, okačeni su raznobojni papirići sa željama za napredak u bilateralnim odnosima Srbije i Japana i zelenu budućnost Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?