VESIĆ U BANJALUCI: Imamo pravo na specijalne veze, Srbija i RS moraju da rade zajedno

Novosti online

03. 07. 2024. u 16:17

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je danas u Banjaluci da Deklaracija Svesrpskog sabora nije nikakav odgovor na Rezoluciju o Srebrenici, uvojenoj u UN, već će posledica posebnih veza Srbije i RS, na koje imaju pravo Dejtonskim sporazumom, i nije uperena ni protiv koga.

ВЕСИЋ У БАЊАЛУЦИ: Имамо право на специјалне везе, Србија и РС морају да раде заједно

Foto: Ministarstvo

- Juče je Skupština RS usvojila tu Deklaraciju, što je obaveza naših parlamenata. Važno je da pokažemo da srpski narod zajednički radi - rekao je Vesić odgovarajući na pitanja novinara u Banjaluci.

Poručio je da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, poštuje teritorijalni integritet BiH, ali poštuje i integritet RS u okviru BiH.

- Imamo pravo na specijalne veze sa RS i mi to pravo koristimo, da afirmišemo naše odnose i veze. Moja poseta Banjaluci je uzvratna poseta, upravo da bismo pokazali da nam RS važna. Moramo da se držimo zajedno, jer u teškim vremenima koja dolaze bićemo svi ugroženi. Sinhronizoani su napadi na srpski narod, ne biraju da li napadaju Beograd ili Banjaluku, i moramo zajednički da radimo i obezebdimo opstanak na ovim prostorima“, rekao je Vesić.

Naveo je i da Deklaracija nije odgvoro na Rezoluciju o Srebrenici, već je posledica specijalni odnosa Srbije i RS.

Istakao je i da je Rezolucija o Srebrenici koja je u maju u GS UN, samo pogoršala odnose u regionu.

- Oni koji su u BiH to radili zbog unutarpolitičkih odnosa, Zlatko Lagumdžija i Denis Bećirović, ne bi li se u svom biračkom telu pokazali većim Bošnjacima od drugih, naneli su štetu suživotu u BiH, vratili odnose na postdejtonski period, što je loše, i naneli štetu odnosima u regionu. Ta Rezolucija je besmislena, i nije bilo razloga da se donosi na taj način - naglasio je ministar Vesić.

Naveo je i da je najveća šteta njenim donošenjem načinjena potomcima žrtava Srebrenice, jer sve žrtve u BiH – srpske, bošnjačke i hrvatske, zaslužuju pijetet i sećanje sva tri naroda, dok su pojedinci pokušali da ih instrumentalizuju zarad političkih ciljeva.

- Svi koji su glasali u UN, otišli su posle toga svojim kućama, a mi smo da živimo zajedno. Ona nije donela korist, nije pomirila narode, niti rešila ijedan problem. Ništa se nije desilo osim što imamo više problema nego pre - rekao je Vesić i podsetio da je Srbija zahvaljujući diplomatskoj ofanzivi i angažovanju predsednika Aleksandra Vučića da obezbedi da većina zemalja UN ne podrži taj dokument.

BONUS VIDEO: ĐILAS SE RADUJE ZBOG NEVREMENA: Pogledajte kako su se Beograđani davili dok je on bio gradonačelnik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!