KLJUČNA ULAGANJA U "ZELENU" ENERGIJU: OIE stub energetske tranzicije

E.B.T.

05. 07. 2024. u 16:56

ULAGANjA u obnovljive izvore energije (OIE) jedan je od stubova energetske tranzicije, a do 2030. godine moguće je ostvariti ciljeve, uz efikasno sprovođenje investicija i javnog i privatnog sektora. Ovo je danas izjavila resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović tokom sastanka s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristoferom Hilom, sa kojim je razgovarala o saradnji dve zemlje u oblasti energetike.

КЉУЧНА УЛАГАЊА У ЗЕЛЕНУ ЕНЕРГИЈУ: ОИЕ стуб енергетске транзиције

Foto: EPA

- Izgradnja jednog gigavata solarnih elektrana, zajedno sa baterijskim skladištima, koji će biti realizovan sa strateškim partnerom, konzorcijumom koji predvodi južnokorejska kompanija Hyundai Engineering, jedan je od prioritetnih projekata u sektoru OIE jer će ovaj kapacitet, kad bude završen, značajno unaprediti proizvodni portfolio EPS - rekla je ministarka. - Uskoro se očekuje završetak prethodne studije opravdanosti za reverzibilnu hidroelektranu Đerdap 3, a tehničke i ekonomske analize treba da pokažu koji su optimalni kapaciteti buduće RHE.

Sa zaključcima studije, kako dodaje, biće upoznata i rumunska strana, a preliminarne analize pokazuju da nema negativnog uticaja na rad postojećih hidroelektrana "Đerdap 1" i "Đerdap 2". Ona je ocenila da je značajna tehnička pomoć koju SAD pružaju energetskom sektoru Srbije kroz različite projekte koje sprovodi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Što se tiče gasnog sektora, ministarka navodi da nakon puštanja u rad gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija namerava da nastavi povezivanje sa susedima. Prema njenim rečima, prioritet su gradnja interkonekcija sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, koje treba da doprinesu većoj energetskoj sigurnosti, kao i diversifikaciji izvora snabdevanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?