ŠOLJICA KAFE POSTALA LUKSUZ: Kesica crnog napitka poskupela od osam do 20 odsto

E.B.T.

06. 07. 2024. u 07:00

OMILjENI napitak od 1. jula je skuplji na našem tržištu od osam do 20 odsto. Tako je, na primer, cena kesice najtraženijih brendova tradicionalne kafe od 200 grama viša za 30 do 50 dinara. Međutim, trgovci imaju još određenih zaliha, i cenovnici nisu promenjeni u svim radnjama. Potrošači treba da obrate pažnju, jer je trenutno razlika u redovnim cenama velika i kreće se po pakovanju od 10 do 60 dinara.

ШОЉИЦА КАФЕ ПОСТАЛА ЛУКСУЗ: Кесица црног напитка поскупела од осам до 20 одсто

Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju akcija, onda 200 grama kafe nekih popularnih brendova kod pojedinih trgovaca može da se nađe na sniženju i za 80 dinara jeftinije u odnosu na one koji naplaćuju po novim cenovnicima. Tako isto pakovanje u jednoj radnji košta 400, a u drugoj na akciji 320 dinara. Ili se kesica drugog brenda kod jednog trgovca na sniženju prodaje za 300, a kod drugog njegova redovna cena je 380 dinara.

Inače, u prodavnicama gde su počeli da važe novi cenovnici kesica od 200 grama, koja je ranije koštala uglavnom 350 i 360 dinara, sada se prodaje za 390 i 400, a za brendove koji su imali cenu oko 270, sada treba izdvojiti oko 330 dinara. Jedan mali priozvođač kafe nije podizao svoje cene i njegovo pakovanje se i dalje prodaje od 290 do 320 dinara.

Podsetimo, u Srbiji se od 1. maja primenjuju novi iznosi akciza usklađeni sa godišnjim iznosom potrošačkih cena u 2023. godini. Ona za neprženu kafu iznosi 108,06 dinara po kilogramu, a za prženu 135,07 dinara.

Na berzama zrno kafe nastavlja da poskupljuje, pa se može očekivati da će se taj trend kasnije preliti i na maloprodajne cene u našoj zemlji. Kako piše "Blumberg", fjučersi za robustu su porasli u četvrtak dok trgovci prate nivoe padavina u Vijetnamu, najvećem svetskom proizvođaču kafe, a sve u jeku zabrinutosti zbog potencijalno slabije proizvodnje.

Delovi ove zemlje u jugoistočnoj Aziji verovatno će imati dovoljno kiše, koja će malo povećati vlažnost zemljišta, mada su količine padavina precenjene. Toplo i suvo vreme koje je sasušilo velike oblasti Vijetnama ranije ove godine oštetilo je stabla kafe, što je izazvalo zabrinutost za sledeću žetvu. Analitičari "Blumberga" procenjuju da bi cene kafe mogle da padnu ako bi se vremenske prilike popravile.

Cena sirovog zrna kafe robusta u četvratak je porasla je za 2,8 odsto na 4,171 dolar po toni na londonskoj berzi, a juče još za još 1,1 procenat na 4.210 dolara.

Lane je u našoj zemlji proizvedeno oko 16.943 tone pržene kafe. Prosečna potrošnja ovog proizvoda po glavi stanovnika na godišnjem nivou u našoj zemlji je oko 4,4 kilograma. U Srbiji ima više od 480 prerađivača kafe, u koje spadaju i velike kompanije i male pržionice. Prošle godine smo uvezli oko 27.467 tona nepržene kafe u vrednosti od oko 84,4 miliona evra.

OD RATA DO KLIME

NA poskupljenje zrna kafe utiču brojni faktori, a među njima su slabiji prinosi, ratovi, prekinute trgovačke rute, nepovoljni vremenski uslovi u jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi, kao i manjak radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!