DELTA HOLDING: Smanjena emisija CO2 za 30 hiljada tona; Ulaganje u dalji razvoj zaposlenih primenom veštačke inteligencije

Promo

09. 07. 2024. u 14:52

KORIŠĆENjEM obnovljivih izvora energije iz solarnih elektrana i postrojenja na biomasu, članice Delta Holdinga u 2023. godini smanjile su emisiju CO2 za 30.460 tona, koju godišnje može da apsorbuje 1,4 miliona stabala. Strateški cilj kompanije je da do 2030. godine 60% energije dobije iz obnovljivih izvora i da smanji emisiju štetnih gasova za 50%.

ДЕЛТА ХОЛДИНГ: Смањена емисија CO2 за 30 хиљада тона; Улагање у даљи развој запослених применом вештачке интелигенције

Foto: Delta holding

Navedeni podaci deo su godišnjeg izveštaja o održivom poslovanju za 2023. godinu, koji Delta Holding objavljuje već 15 godina. Ceo izveštaj dostupan je na linku.

- ESG je centralna tema u svim privrednim oblastima, a za nas je to način života i rada već dugi niz godina. Ambiciozno investiramo u inovativne tehnologije, zelenu gradnju, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju i digitalizaciju. Mi stvaramo biznise i gradimo ljude i to na održivi način, što odražava i naš novi vizuelni identitet - izjavila je Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsednik za strategiju i razvoj.

Desivojević Cvetković je najavila i razvoj Delta Sapiensa, prvog AI brend asistenta u regionu koji će podržati razvoj zaposlenih i usvajanje novih znanja.

Foto: Delta holding

U 2023. godini kompanija je bila posvećena razvoju korporativne kulture koja promoviše jednakost i uvažavanje različitost i svima daje jednake šanse.

- Kada je u pitanju društveni aspekt održivosti, istakla bih veliki doprinos zajednici. Proširili smo projekte Naše selo i Digitalno selo čiji je cilj modernizacija poljoprivredne proizvodnje. Projekat je obuhvatio 150 gazdinstava, a krajem 2023. uključili smo i četvrto selo Ključ. Zajedno sa partnerima na projektu Digitalno selo, razvijamo Mokrin-Sense digitalnu aplikaciju za proizvođače. Digitalno selo deo je i FOSTER projekta Evropske komisije za unapređenje sistema hrane. Ponosni smo i na projekat Treći roditelj u kojem učestvuju naši zaposleni, a čiji je cilj očuvanje bioloških porodica. Do sada je osnaženo 48 porodica i 79 dece - istakla je Tijana Koprivica, direktor održivog poslovanja Delta Holdinga.

Izveštaj je u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI).

Foto: Delta holding

- Ova metodologija je u skladu sa trenutnim zahtevima EU, koji će u narednom periodu postati rigorozniji, posebno u domenu precizne procene uticaja klimatskih i društvenih promena na finansijski rezultat kompanija - izjavila je Danijela Mirković, rukovodilac odeljenja Revizije EY.

- U Srbiji postoji zakonska obaveza izveštavanja o nefinansijskom poslovanju, koja važi za sve velike kompanije, ali je činjenica da u ovom trenutku veoma mali broj kompanije izveštava na ovaj način. Smatram da je ovaj izveštaj podjednako važan, kao i finansijski i da idemo u korak sa Evropskom unijom po pitanju kriterijuma izveštavanja - izjavio je Aleksandar Janjušević, viši savetnik u Ministarstvu finansija.

U okviru predstavljanja ESG izveštaja, poseban značaj dat je selu kroz panel "Naše selo" na kojem se Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost, dodatno osvrnula na nejednakost kvaliteta života u gradu i selu, kao i na obavezu svih segmenata društva da obezbede adekvatnu infrastrukturu koja će omogućiti seoskom stanovništvu podjednak pristup obrazovnim, kulturnim, zdravstvenim i finansijskim pa i svim ostalim resursima.

Foto: Delta holding

Izveštaj je predstavljen u obnovljenom Sava Centru. Pored očuvanja izgleda i namene, tokom rekonstrukcije najveći akcenat je stavljen na održivost objekta, kroz ozelenjavanje, povećanje energetske efikasnosti i cirkularnu ekonomiju. Staklena fasada površine 7.000 m2 zamenjena je energetski efikasnim staklima najnovije generacije, a na krovu je postavljeno više od 900 solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Delta Holding je osnovan 1991. godine u Beogradu a trenutno zapošljava skoro 4.000 ljudi na više lokacija u Srbiji i u regionu. Kompanija svoje poslovanje realizuje kroz pet organizacionih celina: Delta Agrar Grupa, Delta Food Processing, Delta Real Estate Grupa, Delta Distribucija i divizija novih tehnologija. Članice Delta Holdinga bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina, e-komercom i razvojem novih tehnologija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)