VELIKI PLANOVI "INFRASTRUKTURA ŽELEZNICE SRBIJE": Izgradićemo oko 2.000 kilometara koloseka

G. V.

11. 07. 2024. u 16:17

V.D. generalnog direktora preduzeća "Infrastruktura železnice Srbije" Jelena Tanasković izjavila je danas da je u planu da se narednih godina izgradi i modernizuje oko 2.000 kilometara koloseka u Srbiji, čime bi bila obnovljena gotovo čitava mreža železnica u zemlji.

ВЕЛИКИ ПЛАНОВИ ИНФРАСТРУКТУРА ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ: Изградићемо око 2.000 километара колосека

Foto: B.Dabić

Tanasković je rekla da je cilj u narednim godinama da manifestaciju "Ekspo 2027" Srbija dočeka sa savremenijom, efikasnijom i bezbednijom železnicom.

Najznačajnije mesto u planovima, prema rečima Tanasković, zauzima železnički Koridor 10 i izgradnja brze pruge Beograd - Niš, za šta navodi da je najznačajniji infrastrukturni projekat u regionu.

- Reč je o projektu čija je vrednost procenjena na 2,8 milijardi evra. Evropska unija sa 600 miliona evra pomoći za brzu prugu Beograd - Niš potvrdila se kao najveći i najznačajniji donator modernizacije železničkog saobraćaja u Srbiji - navela je Tanasković.

Kako je kazala, trenutno voz od Beograda do Niša putuje pet i po sati, a nakon izgradnje brze pruge taj put će trajati svega 100 minuta.

Tanasković je najavila da se ovog meseca očekuje početak radova na železničkoj obilaznici oko Niša, dugoj 22 kilometra.

Kako je dodala, ta obilaznica rešiće neke od ključnih problema ovog kraja Srbije, među kojima su pitanje niškog železničkog čvora, vozovi više neće prolaziti kroz centar grada te će i saobraćaj biti bezbedniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ON JE ZAPANJIO SRPSKE OLIMPIJCE! U punoj ratnoj opremi stajao na obali Sene i pozdravljao Srbe - evo i zašto (VIDEO)