MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Usvajanjem Uredbe o prostornom planu za projekat "Jadar" Vlada sprovela odluku Ustavnog suda

Novosti online

17. 07. 2024. u 12:08

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je jutros gostujući na televiziji Prva da je Vlada Srbije usvajanjem Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za projekat „Jadar“ sprovela odluku Ustavnog suda koji je odluku Vlade o prekidu projekta proglasio neustavnom.

МИНИСТАРКА ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Усвајањем Уредбе о просторном плану за пројекат Јадар Влада спровела одлуку Уставног суда

Foto: Tanjug/Emilija Jovanović

- To znači poštovanje pravnog poretka naše zemlje. Ustavni sud proglasio je odluku Vlade iz 2022. godine o ukidanju Prostornog plana neustavnom, i u tom smislu Vlada Srbije je vratila na snagu Uredbu koja je davala mogućnost da se projekat „Jadar“ razvija, u skladu sa zakonskim procedurama. Odluka Vlade ne prejudicira odluku o projektu, već se konstatuje odluka Ustavnog suda koja mora da se poštuje - rekla je ministarka.

Ona je naglasila da će Vlada nastaviti da radi u interesu građana i potencijalnog razvoja projekta u skladu sa zakonima, procedurama i najvišim standardima zaštite životne sredine.

- Usklađujemo pravni sistem sa normativnim okvirom u EU, podižemo zahteve i standarde za razvoj svakog projekta kada su u pitanju javne debate, uvidi i studije. Vlada i resorno ministarstvo nastaviće da rade svoj posao poštujući sve procedure i radeći u interesu građana. Standardi u rudarstvu se konstantno razvijaju i mi ćemo to preneti u naš zakonodavni okvir - rekla je ona.

Ministarka je istakla da je rudarstvo veoma važna industrijska grana za Srbiju koja je bogata rudama i mineralnim sirovinama. 

- Započeli smo rad na izmeni Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kako bismo još više zaštitili naše interese i dali veće šanse za razvijanje rudarstva. Naši zahtevi treba da budu beskompromisni, a kada je projekat „Jadar“ u pitanju, potrebno je da razvijamo ceo lanac vrednosti do proizvodnje baterija i električnih vozila. Litijum je važan mineral za kojim postoji velika tražnja u Evropi i svetu, a mi treba pametno da razmislimo kako možemo da razvijamo taj projekat na zdravim osnovama, poštujući najviše standarde zaštite životne sredine. Od toga će veliku korist imati lokalne zajednice s obzirom na to da će se graditi i prateća infrastruktura, putevi i pruge uz zapošljavanje više od 2.000 visokokvalifikovanih ljudi, čime će se naša zemlja pozicionirati u industrijskom razvoju Evrope - rekla je Đedović Handanović.

Kada je u pitanju rekordna potrošnja električne energije tokom visokih temperatura, ministarka je istakla da elektroenergetske kompanije budno prate situaciju.

- Rast temperatura utiče na rad energetskog sektora. U tom smislu planiraju se dežurstva i povećava nadgledanje u skladu sa temperaturnim prognozama i crvenim meteoalarmom. Zabeležili smo rekordnu potrošnju električne energije 15. jula od 103,5 gigavat-časova koja je za oko 10 do 15 odsto veća u odnosu na prethodnu godinu. U zimskim mesecima kada su dani izuzetno hladni potrošnja iznosi oko 110 gigavat-časova, što dovoljno govori da se potrošnja u letnjem i zimskom periodu izjednačava - rekla je ministarka.

Ona je rekla da „Elektroprivreda Srbije“ sprovodi planirane remonte koji su od izuzetne važnosti za energetski sistem.

- Posle 42 godine nismo više mogli da odlažemo revitalizaciju reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta. Kada se završi revitalizacija oba agregata, to će produžiti život ovog postrojenja za 35 godina, a ono je od izuzetne važnosti za našu energetsku sigurnost. Očekujemo puštanje u rad vrlo brzo kada se završe testiranja, dok će se remontne aktivnosti nastaviti po planu. EPS je planirao eksterne nabavke električne energije po povoljnijim cenama u odnosu na trenutne. Rastu cene električne energije na tržištu Jugoistočne Evrope, nastavićemo da pratimo dešavanja, da popunjavamo deponije i akumulacije radi što veće sigurnosti - rekla je Đedović Handanović.

BONUS VIDEO: KALENDAR LAŽI DRAGANA ĐILASA: Ovako je njegova vlast dovela Rio Tinto u Srbiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!