OBEZBEĐENA SREDSTVA ZA JOŠ 400.000 PAMETNIH BROJILA: Građani mogu da prate svoju potrošnju i uštede

E.B.T.

18. 07. 2024. u 16:03

UGOVOR o kreditu između „Elektrodistribucije Srbije“ i Evropske investicione banke vrednosti 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja oko 400.000 pametnih brojila širom zemlje potpisan je danas u Vladi Srbije. Ovim sredstvima finansiraće se zamena brojila u Kruševcu, Užicu, Vranju, Mladenovcu, Prokuplju, Leskovcu, Jagodini, Valjevu, Smederevu, Šapcu i Lazarevcu.

ОБЕЗБЕЂЕНА СРЕДСТВА ЗА ЈОШ 400.000 ПАМЕТНИХ БРОЈИЛА:  Грађани могу да прате своју потрошњу и уштеде

Pametna brojila

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, koja je prisustvovala potpisivanju, rekla je da ni građani, ni privreda neće imati nikakve troškove u vezi sa zamenom brojila, a da će imati brojne pogodnosti.

- Zamenom oko 400.000 postojećih brojila i postavljanjem novih koja koriste najsavremenije tehnologije, stvoriće se uslovi za dodatno smanjenje gubitaka električne energije i efikasnije upravljanje potrošnjom, što je posebno važno u danima kada imamo natprosečnu potrošnju zbog vremenskih prilika – rekla je ministarka. - Time će se takođe smanjiti greške u očitavanju i olakšati integracija obnovljivih izvora energije u našoj zemlji, s obzirom da domaćinstva kupci-proizvođači električne energije, moraju da ugrade pametna brojila zbog upravljanja potrošnjom, i da se ukupan broj prozjumera u poslednjih 18 meseci povećao oko sedam puta.

Ona je navela da je EU već donirala 110 miliona evra i da je do sada postavljeno više od 360.000 brojila, od 523.000 koliko je planirano.

- Obezbedili smo dodatna sredstva, 80 miliona evra od strane EIB i od EBRD za postavljanje više od 600.000 pametnih brojila, jer želimo da naš distributivni sistem prati najsavremenija tehnološka rešenja i da do kraja decenije zamenimo najveći deo postojećih brojila – istakla je Đedović Handanović.

Govoreći o koristima od pametnih brojila za građane i kompanije, ona je navela da će se svi podaci nalaziti na jednom mestu, da će moći da prate svoju potrošnju i njom efikasnije upravljanju, uoče kad i kako mogu da štede energiju, a sam sistem pratiće promene u očitanim podacima i ukazivati na eventualne kvarove ili probleme koji će moći brže da se otklone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024