NAJBOGATIJI SRBIN IMA PLATU 1,7 MILIJARDI DINARA GODIŠNJE: Mesečno primi platu od oko 1,2 miliona evra

G. V.

23. 07. 2024. u 15:18

NAJVEĆA prijavljena plata u Srbiji iznosi oko 1,7 milijardi dinara, odnosno 14,5 miliona evra! Ovo je podatak koji je objavila Poreska uprava, nakon uvida u ukupno 29.667 prijava koje su dospele za obračun godišnjeg poreza na dohodak građana za prošlu godinu. Najbogatiji građanin je, sudeći prema navedenoj cifri, svakog meseca u proseku primao platu od oko 1,2 miliona evra.

НАЈБОГАТИЈИ СРБИН ИМА ПЛАТУ 1,7 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА ГОДИШЊЕ: Месечно прими плату од око 1,2 милиона евра

Foto: Profimedia

Prema dostupnim informacijama, prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od oko 100 miliona dinara do 1,7 milijardi dinara. Čak 69 odsto iz ove grupe su obveznici sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd, od čega je tri odsto stranih državljana.

- Najviše prijava, ukupno 19.675, podneto je od fizičkih lica sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd, zatim sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Novi Sad, 6.085 prijava, teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Kragujevac, 2.222 prijava i teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Niš, 1.685 prijava - naveli su u Poreskoj upravi Srbije.

Sistem samooporezivanja

DRUGU godinu zaredom godišnji porez na dohodak građana obračunava se i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto po rešenju poreskog organa uz ponuđenu unapred popunjenu prijavu od strane Poreske uprave. Ovakva praksa poreskim obveznicima značajno olakšava popunjavanje i podnošenje prijave i smanjuje troškove administriranja.

Sudeći prema podacima, najisplativija zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista i pravnik. Od ukupnog broja poreskih obveznika, 90 odsto je muškog pola.

- Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak imali su građani koji su u 2023. godini ostvarili dohodak veći od 4.269.564 dinara, odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji u toj godini, a prema podacima Zavoda za statistiku - podsetili su nadležni.

Inače, od kada je usvojen Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, Poreska uprava Republike Srbije obradila je podatke o imetku i prihodima za 1.184.503 građana. Od tog broja, za čak 13.522 osobe utvrđeno je da su imale više imovine nego što je prijavljeno. Protiv njih 150 sproveden je prethodni postupak, a doneto je i uručeno prvo rešenje o utvrđenim obavezama poreskog obveznika. Tako će građanin, koji je stekao imetak od nešto više od 170 miliona dinara, morati u državnu kasu da vrati oko 127,5 miliona dinara.

Građani kod kojih je utvrđeno da su prijavili manje prihoda nego što je pravo stanje stvari, u posmatranom periodu, a najviše u tri uzastopne godine, imali su uveđanje imovine u iznosu većem od 150.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?