POŠLI PO SANDALE, A KUPILI ČIZME: Trgovci neretko pod okriljem sezonskog sniženja pojeftine jesenje i zimske komade

G. V.

25. 07. 2024. u 17:19

SEZONSKA sniženja odnose se isključivo na sezonsku odeću. Svaka zloupotreba trgovaca, u vidu prodaje komada odeće i obuće iz jesenje ili zimske kolekcije po nižim cenama, umesto letnjih stvari, treba da se prijavi nadležnim inspekcijama. Ovu preporuku kupcima je dala Maja Pusara iz Udruženja potrošača Vojvodine.

ПОШЛИ ПО САНДАЛЕ, А КУПИЛИ ЧИЗМЕ: Трговци неретко под окриљем сезонског снижења појефтине јесење и зимске комаде

Foto: K. Mihajlović

Na osnovu Zakona o trgovini, postoje dva sezonska sniženja. Letnje traje od 15. jula do 15. avgusta, a zimsko od 15. decembra do 15. januara. Kupcima se neretko dešava da po pristupačnim cenama kupuju kapute, jakne i čizme, a da kesa ostane prazna letnje garderobe, po koju su u stvari došli. A sve zbog toga što su se samo zimski i jesenji artikli provukli kroz pojam sezonskog sniženja.

- Nesezonski artikli mogu da se prodaju u tom periodu, ali ne po sniženim cenama - kaže Maja Pusara. - Postoji i rasprodaja koja se sprovodi kada se zatvara trgovinski objekat, kada trgovac prestaje da posluje ili kada prestaje sa prodajom određene garderobe. Za tu odeću važi poseban režim, a u skladu sa zakonom, trgovac nije u mogućnosti da unosi novu količinu garderobe dok traje rasprodaja.

Kako navodi Pusara, popusti koji stoje na rafovima moraju biti obračunati i na kasi, a postoje i trodnevne akcijske cene. Kako bi se sprečili propusti i eventualne zloupotrebe od trgovaca, koje su skoro svakodnevne, potrebno je da se potrošači obrate organizacijama, koje ih štite, poput Udruženja potrošača Vojvodine.

- Trgovci se služe raznim prevarama i trikovima, kao što je nalepljivanje cene tokom sezonskog sniženja koja je veća od regularne cene. To mora da se prijavi inspekcijama. Ukoliko jedan trgovac bude sankcionisan svakako da će to biti opomena i ostalim da ne postupaju tako. Najčešće nam se obraćaju potrošači kad vide jednu cenu na rafu a druga bude obračunata na kasi - navela je ona.

U većini situacija, potrošači budu obeštećeni. Kako kaže Pusara, nakon prijave nadležne inspekcije izlaze na teren kako bi ispratili stanje na tržištu i sankcionisali trgovca koji postupa na nepropisan način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener