500 DINARA ZA KUĆNOG LJUBIMCA ZA STOLOM: Priča dobila epilog - neverovatni detalji

G. V.

25. 07. 2024. u 17:38

FOTOGRAFIJA fiskalnog računa iz jednog hotela na Zlataru, na kome piše da je 500 dinara naplaćen boravak kućnog ljubimca za stolom, uzburkala je društvene mreže. Osim što je vlasnica psa besna preplatila naručenu kafu, čuđenje, gnev i različita mišljenja preneli su se na internet. I dok se komentari nižu, iz hotela napominju da su ljubimci dobrodošli, ali pod uslovima koje su, kako kažu, po zakonu fiskalizovali.

500 ДИНАРА ЗА КУЋНОГ ЉУБИМЦА ЗА СТОЛОМ: Прича добила епилог - невероватни детаљи

Foto Facebook

Neobična stavka na računu, zbunila je i razljutila gošću hotela. Umesto da plati dve poručene kafe u iznosu od 460 dinara, stigao joj je skoro dupli iznos. Na ime "boravka kućnog ljubimca za stolom" morala je da plati još 500 dinara. Iz hotela na planini Zlatar, potvrdili su da je ta usluga fiskalizovana od 1. jula, i da je postavljen natpis na ulazu. Takođe, napominju da nisu svi psi isti - neki skaču po stolovima, piju vodu iz čaša, penju se na fotelju... Ovim povodom oglasio se i vlasnik hotela Željko T.

- Spremni smo pre svega da ugostimo ljude i da ih maksimalno ispoštujemo i pružimo užitak u našem objektu - navodi Željko T. - Svaki kućni ljubimac je dobrodošao ako ima savesnog vlasnika. Mi nismo radili fotelje, stolice i stolove u nekom stilu, mogu slobodno reći Luja XIV, da bi na njima bili kućni ljubimci, a ni na povocima koji se kače na nogare od stolice pa se pusti veza na tri ili četiri metra. Mi nismo ovde planirali da pojimo kućne ljubimce, da prosipaju po podovima.

Vlasnik hotela ističe da je svaka usluga koju nude fiskalizovana i uneta u fiskalnu kasu, pa tako i boravak životinja, i u tome ne vidi nikakav problem.

S druge strane, potrošači se opravdano pitaju šta bi sve mogli da očekuju od ugostitelja ako je do ovde došlo da uzimaju ćar na kućne ljubimce. Kako nam je rekla pravna savetnica iz Nacionalnog udruženja potrošača Srbije Dušica Šoškić, sve što je prijavljeno nadležnom ministarstvu finansija i plaća se porez - legitimno je. Tako je i vlasnik pomenutog zlatarskog hotela čist pred zakonom, jer čim je usluga kao takva prikazana na fiskalnom računu, znači i da je odobrena.

- Ova situacija jeste neobična za naše područje, i mi u višegodišnjem iskustvu nismo imali slične slučajeve, ali to ne znači da u nekoj skorijoj budućnosti neće postati praksa. Konkretno, fer plej ugostitelja bio bi da se gostima napomene da će uvođenje psa biti naplaćeno, pa neka vlasnik odluči je li na to spreman. Svakako, ako postoji natpis na ulazu i ta stavka je u cenovniku, ne možemo reći da je iko oštećen pri izdavanju računa - rekla nam je Šoškić.

Ovaj slučaj nije usamljen. Pre dve godine jedna poslastičarnica u Valjevu stavljena je na stub srama, jer je 50 dinara koštala voda za pse. Međutim, ispostavilo se da je u ovom objektu činijica sa vodom besplatno uvek dostupna ljubimcima. Vlasnicima koji ne žele da njihovi psi dele vodu, posebna činija se naplaćuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener