"SRBIJA TRENUTNO NAJBRŽE RASTUĆA EKONOMIJA U EVROPI" Mali: Nastavljamo da beležimo odlične ekonomske rezultate

Tanjug

07. 08. 2024. u 10:13

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas povodom 100 dana vlade da je za njega kao resornog ministra na prvom mestu to da Srbija nastavlja da beleži odlične ekonomske rezultate, što potvrđuju i makroekonomski pokazatelji.

СРБИЈА ТРЕНУТНО НАЈБРЖЕ РАСТУЋА ЕКОНОМИЈА У ЕВРОПИ Мали: Настављамо да бележимо одличне економске резултате

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

- Srbija je trenutno najbrže rastuća ekonomija u Evropi u prvoj polovini ove godine, s obzirom na to da je rast naše ekonomije u tom periodu iznosio 4,5 odsto. Takođe, javni dug nam je u potpunosti pod kontrolom, na nivou ispod 50 odsto, stopa zaposlenosti konstantno raste, nezaposlenosti opada, a imamo i rekordne devizne rezerve i rezerve zlata - rekao je on za Tanjug.

Mali je kazao da naša zemlja beleži i rekorde kada su u pitanju strane direktne investicije (SDI), pa je tako u prvih šest meseci ove godine za 16 odsto njihov veći priliv nego u istom periodu prošle godine.

- Sve to nam daje mogućnost za konstantna povećanja primanja građana i poboljšanje njihovog životnog standarda, kroz dalji rast plata, penzija i minimalne zarade - istakao je ministar finasija Srbije.

Prema njegovim rečima, u prvih 100 dana Vlade usvojeno je i nekoliko zakonskih rešenja u nadležnosti Ministarstva finansija, kojima se omogućava nastavak i realizacija važnih projekata u našoj zemlji, a koji se, između ostalih, odnose na izgradnju brze saobraćajnice Ruma—Šabac—Loznica, obilaznicu oko Kragujevca, kao i izgradnju Nacionalnog stadiona i projekat "Čista Srbija".

Takođe, kako je dodao, potpuno smo u dinamici i kada je reč o radovima na izgradnji kompleksa Ekspo, što je apsolutni prioritet u naredne tri godine.

- Početkom juna, Srbija je, po prvi put, na međunarodnom tržištu, emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost, a ogromno interesovanje investitora je najbolji pokazatelj da je ekonomija Srbije stabilna - rekao je Mali.

On je zaključio i da je kao prvi potpredsednik Vlade, zadovoljan postignutim rezultatima, naglašavajući da misli da je Vlada dobro radila u prvih 100 dana, ali da uvek treba da se postavlja letvica više i da nastavimo da radimo još bolje.

BONUS VIDEO: MALI: Nikada se u Srbiji nije više ulagalo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAĆUŠE POLETELE: Raketirana američka baza