ISPITIVANJA U TOKU, PREUZIMANJE BLOKA U OKTOBRU: Dušan Živković, generalni direktor EPS AD, obišao blok B3 u Kostolcu

Novosti online

07. 08. 2024. u 16:00

U toku je ispitivanje opreme novog bloka B3 u termoelektrani „Kostolac B“ pred probni rad, što podrazumeva punu snagu na mreži 168 sati, a cilj je da se pokaže da su svi sistemi potpuno u funkciji. Naredni koraci su garancijska ispitivanja koja će pokazati funkcionalne karakteristike bloka čime bi se stvorili uslovi da „Elektroprivreda Srbije“ u oktobru preuzme ovaj novoizgrađeni blok snage 350 megavata i da dobijemo novi kapacitet u elektroenergetskom portfoliju – rekao je Dušan Živković, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“, tokom obilaska bloka B3.

ИСПИТИВАЊА У ТОКУ, ПРЕУЗИМАЊЕ БЛОКА У ОКТОБРУ: Душан Живковић, генерални директор ЕПС АД, обишао блок Б3 у Костолцу

Foto: EPS

On je naglasio da je po kvalitetu opreme, nivou zaštite životne sredine i sigurnosti sistema, preko priključaka na mreži, blok B3 ispunio visoke standarde kvaliteta.

- Nakon puštanja u rad očekuje se da po parametrima i kvalitetu imamo najbolji blok u elektroenergetskom sistemu Srbije – rekao je Živković.

Dejan Ostojić, član Nadzornog odbora EPS AD, posle obilaska bloka B3, rekao je da je ovo veliki korak ne samo za „Elektroprivredu Srbije“, već i za energetsku sigurnost Srbije i svih potrošača, posebno što je ovo najveći izgrađeni blok posle više decenija.

Foto: EPS

- Efikasnost ovog bloka omogućava dobijanje 2.000 gigavat-sati godišnje, biće to pouzdana energija koja će svojom efikasnošću zameniti blokove niže efikasnosti. Time smanjujemo emisije uticaja na okolinu i dobijamo najkvalitetniju energiju – rekao je Ostojić. – Puštanjem u rad ovog bloka stvara se 160 radnih mesta za narednih nekoliko decenija, što dodatno obezbeđuje ekonomski život ovog kraja.

Obilasku su prisustvovali Veljko Kovačević i Stefan Srbljanović, državni sekretari u Ministarstvu rudarstva i energetike, kao i članovi Izvršnog odbora EPS AD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAĆUŠE POLETELE: Raketirana američka baza