BRITANSKA AGENCIJA: Pretnja eskalacije sukoba na Bliskom istoku dovela je do skoka cena nafte

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 08. 2024. u 18:35

CENE nafte skočile su u ponedeljak za više od tri odsto zbog bojazni od mogućeg širenja bliskoistočnog sukoba, što bi moglo da dovede do smanjenja globalnih zaliha sirove nafte, prenosi Rojters.

БРИТАНСКА АГЕНЦИЈА: Претња ескалације сукоба на Блиском истоку довела је до скока цена нафте

FOTO: Tanjug/AP


Globalni fjučersi na sirovu naftu marke Brent porasli su na 82,30 dolara po barelu, što je povećanje od 3,3%. Fjučersi za američku sirovu naftu West Texas Intermediate porasli su za 4,2% na 80,06 dolara po barelu. U jednoj trgovačkoj sesiji, Brent je zabeležio najveći procentualni porast ove godine.

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je tokom vikenda da će poslati podmornicu sa navođenim projektilima na Bliski istok dok se region priprema za moguće napade na Izrael od strane Irana i njegovih saveznika. Bob Jauger, direktor energetskih fjučersa u Mizuho u Njujorku, rekao je da bi takav napad mogao da natera Sjedinjene Države da uvedu embargo na izvoz iranske nafte, što bi moglo da utiče na snabdevanje od 1,5 miliona barela dnevno.

U međuvremenu, izraelske trupe nastavljaju operacije u gradu Kan Junis na jugu Gaze nakon vazdušnog napada na školski kompleks tokom vikenda u kojem je poginulo najmanje 90 ljudi. Izrael je saopštio da je broj žrtava naduvan. Hamas je u nedelju doveo u pitanje svoje učešće u novim pregovorima o prekidu vatre.

-Tržište je sve opreznije od sukoba u regionu“, rekao je Džon Kildaf, partner u Again Capital u Njujorku. Proširivanje rata moglo bi navesti Izrael da napadne iransku naftu i otežati proizvodnju nafte drugim značajnim proizvođačima nafte u regionu, uključujući Irak, upozorio je Kildaf.


(russian.rt.com/inotv)

BONUS VIDEO - RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?