NIŽE CENE U SRBIJI U NAREDNIH 10 DANA Vučević: Mislim da ćemo imati dobre vesti i dvocifreni skok minimalca

Novosti online

23. 08. 2024. u 09:46

PREMIJER Miloš Vučević rekao je danas da ćemo nakon sednice Socio-ekonomskog saveta, ukoliko se postigne dogovor sa Sindikatima i Unijom poslodavaca, imati dobre vesti i dvocifreni skok minimalca, odnosno značajno povećanje imajući u vidu, kako je rekao, sve okolnosti.

НИЖЕ ЦЕНЕ У СРБИЈИ У НАРЕДНИХ 10 ДАНА Вучевић: Мислим да ћемо имати добре вести и двоцифрени скок минималца

Foto: Printskrin

On je rekao da će to povećanje biti veće nego što su inflatorna kretanja.

- Imaćete zvaničnu informaciju u ranim popodnevnim satima. Podići ćemo životni standard koji utiče na kvalitet života. Nije to lako, Sindikati očekuju veće zarade - rekao je Vučević za TV Prva.

O cenama namirnica

- Otvorio sam tu temu na sednici BDP, sad nas čeka nova sednica. Juče sam imao konkretizaciju te teme. Razgovarao sam sa predsednikom republike više puta. Prvi put sam imao sastanak sa predstavnicima najvećih trgovinskih lanaca i predstavnicima PKS, i naravno ministrima. Mislim da ćemo imati konkretne stvari koje ćemo saopštiti u narednih desetak dana, a gde će građani osetiti pravičniji odnos cena. Nećemo da ugrozimo mogućnost trgovcima da rade, oni su veliki poslodavci. Njih devet, koliko ih je bilo na sastanku, zapošljava ogroman broj radnika - rekao je premijer Vučević.

Kako je istakao, cilj je da se analizira zašto je neki proizvod skuplji u Srbiji u odnosu na neke druge zemlje.

- Mislim da ćemo imati dobre mere. Da vidimo ko sve utiče na krajnju cenu proizvoda. Taj lanac nije kratak. Nije to pitanje poreske ili carinske politike. Gledaćemo da što bolje kontrolišemo cene da budu pravičnije, pre svega za namirnice koje su suštinski najpotrebnije i suštinski čine potrošačku korpu - kazao je premijer.

O zaradama

- Da pravimo odnos pravičnije raspodele onoga što se proizvede i stiče u Srbiji, da ne bude da neko ima enormne plate, da vodimo računa o onima koji imaju manje zarade. Želimo dalji rast Srbije, da možda do kraja godine pređemo 900 evra prosečne zarade u Srbiji, u maju smo imali 855 evra. Cilj je da do kraja 2027. prosečna zarada bude 1.400 evra. Ništa manje važno 650 evra prosečna penzija da bude i 650 evra minimalna zarada. To je naš cilj, ako budemo uspešniji, bićemo još zadovoljniji. Ovo je tačka kojoj težimo i nadamo se da neće biti nepredviđenih okolnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!