MALI O POVEĆANJU PENZIJA I MINIMALNE ZARADE: Ministar otkrio detalje i saopštio dobre vesti

Novosti online

24. 08. 2024. u 08:59

MINISTAR finansija Siniša Mali govorio je aktuelnim ekonomskim temama u Srbiji - pre svega o povećanju penzija i minimalne zarade.

МАЛИ О ПОВЕЋАЊУ ПЕНЗИЈА И МИНИМАЛНЕ ЗАРАДЕ: Министар открио детаље и саопштио добре вести

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Istakao je da naša ekonomija dobro stoji bez obzira na globalne izazove i regionale probleme.

Povećanje penzija može da se očekuje u decembru umesto u januaru. Dakle, svi penzioneri će uvećane penzije dobiti mesec dana ranije, a očekuje se da to bude povećanje od oko 10,8% - 10,9%, što će zavisiti od podataka koji tek treba da stignu.

- Čekamo još dva podatka: o prosečnoj zaradi i BDP-u - kazao je za TV Pink.

Povećanje penzija je ove godine iznosilo 14,8%, a u protekle dve godine 56%, što znači da je duplo povećan nominalni iznos penzija.

- Sa ovim povećanjem idemo na 430 evra. Godine 2012. prosečna penzija je bila 202 evra, sada je 390 evra. Naš cilj je da prosečna penzija 2027. godine bude 650 evra - rekao je.

Druga važna vest jeste visina minimalne zarade. Kazao je da sastanci nisu laki ali da mu se čini da je juče razgovor bio sjajan. Izjavio je da će povećanje minimalne cene rada za narednu godinu biti veće od 10 odsto.

- Prvi put smo u maju prešli 100.000 dinara što se prosečne zarade tiče. U dinamici smo obećanja koje smo dali da do decembra naredne godine prosečna zarada bude preko 1.000 evra - istakao je Mali.

Naveo je i da je stopa zaposlenosti veoma visoka.

Kazao je da je glavna tema jučerašnjeg kolegijuma bilo izjednačavanje minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe. Za vikend će Ministarstvo raditi analize koje će izneti 28. avgusta kada će biti i zvanična sednica Socijalno ekonomskog saveta.

- Vodimo računa o svemu, ovo su lepe vesti i biće ih više - izjavio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje