SUŠA SMANJILA ROD, A SLAST DONELA: Ekstremni vremenski uslovi za mesec dana ubrzali berbu grožđa u vršačkom vinogorju

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

26. 08. 2024. u 12:59

BERBA grožđa u vršačkom kraju, koje se smatra jednim od najvećih vinogorja u Srbiji, počela je čak mesec dana ranije nego što je to uobičajeno - već 5. avgusta. Na to su uticale ekstremne vrućine tokom jula i avgusta, usled kojih su grozdovi "nasilno" sazreli, ali, ipak, nisu izgubili na kvalitetu. Na kvantitetu, međutim, jesu, jer su zrna, zbog suše, izuzetno sitna, pa se sporadično beleže manji prinosi za 10 do 30 odsto.

СУША СМАЊИЛА РОД, А СЛАСТ ДОНЕЛА: Екстремни временски услови за месец дана убрзали бербу грожђа у вршачком виногорју

Foto: J.J.Baljak

Vrščanin Ivan Milanović, koji u tamošnjem selu Gudurica obrađuje devet hektara vinove loze, kaže, za "Novosti", da je ova godina po svemu bila izuzetno ekstremna, te da tako nešto ne pamte ni oni koji su već pola veka u tom poslu.

- Zima je bila veoma blaga, što je ubrzalo proces vegetacije. Potom smo u aprilu imali mraz, čije posledice vidimo tek sada po smanjenom prinosu. Imali smo i jake kiše u periodu oplodnje, ali je najveću posledicu svakako ostavila suša. Čak 40 dana ovde nije pala kiša, a temperature su išle i preko 40 stepeni. Jedino nas je zaobišao grad, tako da, imajući u vidu sve te okolnosti, možemo da budemo zadovoljni rodom - kaže Milanović, uz konstataciju da berba nikada nije počinjala već početkom avgusta, kao što je to sada bio slučaj.

Najvažnije je, ističe, to što je grožđe u odličnom zdravstvenom stanju. To znači da se mogu očekivati i dobra vina, sa visokim procentom alkohola.

- Proces proizvodnje će biti vrlo izazovan, jer je usled nasilnog zrenja grožđe dobilo visok nivo šećera, a nizak nivo kiseline, a to su glavni faktori koji utiču na kvalitet vina - dodaje Milanović.

Foto: Privatna arhiva

Ivan Milanović u vinogradu sa sinovima

Vinarima problem predstavlja i to što grožđe koje se bere po ovim vrelim avgustovskim danima ima izuzetno visoku temperaturu, pa ne može odmah da uđe u proces prerade. Da bi je spustili na optimalnih 12 do 15 stepeni, dovijaju se na različite načine, što je za njih dodatni trošak. Milanović grožđe hladi suvim ledom, dok je vinar Josif Nedin iz Gudurice ove godine prvi u tom kraju sagradio svoju hladnjaču, u koju može da smesti vagon i po grožđa.

Foto: M.Berček

Josif Nedin

-Problem sa visokom temperaturom grožđa postoji već desetak godina, jer i u septembru ima tropskih dana. Ranije sam ga rashlađivao u kamionu-hladnjači, a sada imam objekat u kom grožđe sa prosečnih 25 stepeni spuštam na 6-7 stepeni i tek onda krećem sa muljanjem - objašnjava Nedin, koji ističe da je svaka godina drugačija, te da zbog toga tretiranje vinograda ne može uvek da se radi isto, već se loza mora osluškivati.

Foto: J.J.Baljak

Kombajni beru i noću

Visoka temperatira grožđa razlog je i što se najveća vinarija u Vršcu (vinarija "Drašković) opredelila da vinograde bere - noću. To rade sa dva kombajna, dok sezonci preko dana beru plantaže koje se nalaze na nepristupačnim mestima za te velike mašine.

Berači padali u nesvest

BERBA po avgustovskim tropskim vrućinama ne prija ni sezoncima koji rade u vinogradima. Prvih dana se dešavalo da žene u najtoplijem delu dana padaju u nesvest, zbog čega su brojni poslodavci pristali da im skrate radno vreme. Dnevnice su im kao i pre dve godine - od 400 do 500 dinara po satu.

-Nikada se u vinograd nije išlo pre svitanja, a sada moramo da krenemo već oko pola šest, da bismo do podne završili posao i tako izbegli vrućine. Ne pamtim da se ovako teško bralo - kaže Guduričanka Marijana Živojnov, koja sa grupom žena iz okolnih sela godinama radi u guduričkim vinogradima.

Foto: J.J.Baljak

Šasla obojila vinograde

„GROŽĐEBAL“ BEZ GROŽĐA

KOLIKO je ovogodišnja berba poranila pokazuje i to što se očekuje da će sve vršačke plantaže biti obrane do početka tradicionalne manifestacije „Dani berbe grožđa“, koja se već 66 godina održava trećeg vikenda u septembru – kada bi berba trebalo biti u punom jeku. Vinogradari, stoga, kažu da na popularnom „Grožđebalu“ neće biti svežeg konzumnog grožđa za prodaju, već samo onog koje se čuva u hladnjačama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAPADNUTE POLICIJSKE STANICE, PRUGE, PUTEVI: Ubijeno najmanje 33 ljudi (VIDEO)