PORESKA UPRAVA OBJAVILA KALENDAR: Ovo su obaveze firmi za septembar

Tanjug

27. 08. 2024. u 15:47

PORESKA uprava objavila je kalendar poreskih obaveza firmi za septembar prema kome rok za izmirenje prve obaveze ističe u ponedeljak, 2. septembra do kada je neophodno podneti poresku prijave i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje, obračunate na najnižu mesečnu osnovicu, za neisplaćene zarade za jul.

ПОРЕСКА УПРАВА ОБЈАВИЛА КАЛЕНДАР: Ово су обавезе фирми за септембар

Foto: Arhiva VN

Tri dana kasnije, 5. septembra dospevaju dve obaveze, od kojih je prva dostavljanje obaveštenja o ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike u avgustu, a druga dostavljanje izveštaja o izmirenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za avgust i uplata sredstava.

Firme su obavezne da do 10. septembra podnesu poreske prijave na premije neživotnih osiguranja za avgust i da plate poreze na te premije a dužnici iz člana 10. Zakona o PDV-a su dužni da podnesu poreske prijave i plate porez na dodatu vrednost za avgust.

Takođe, 16. septembar je datum kada ističe rok za najveći broj obaveza u ovom mesecu pa je do tada neophodno platiti akontaciju poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za avgust, doprinose za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za avgust.

Do 16. septembra firme imaju obavezu da podnesu poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva i da plate doprinose za obavezno socijalno osiguranje za  avgust, kao i da podnesu poreske prijave za PDV i plate PDV za avgust.

Istog datuma ističe i rok za podnošenje obrasca PID PDV 1 za avgust ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvu, kao i za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za avgust, akcize za drugu polovinu avgusta, te podnošenje poreske prijave za obračun akcize za avgust i podnošenje poreske prijave o obračunu akcize na struju za krajnju potrošnju za avgust i plaćanje te akcize.

Do 30. septembra neophodno je podneti poresku prijavu na obrascu PPP-PD i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje, obračunate na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa, za neisplaćene zarade za avgust kao i platiti obračunate akcize za prvu polovinu septembra.

Iz Poreske uprave napominju da se rok za obaveze koje dospevaju na neradni dan, pomera na prvi naredni radni dan, izuzev roka za plaćanje akcize obračunate za period od 1. do 15. dana u mesecu, koji se pomera na poslednji radni dan u tom mesecu.

BONUS VIDEO: NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)