VAŽAN SASTANAK: Mali razgovarao sa predsednikom Fiskalnog saveta o važnim i aktuelnim ekonomskim temama za razvoj naše zemlje (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 09. 2024. u 16:48

STABILNOST javnih finansija je prioritet, a neophodno je nastaviti sa reformama u oblasti energetike i javnih preduzeća, zaključeno je na današnjem sastanku prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra finansija Siniše Malog sa novim predsednikom Fiskalnog saveta Blagojem Paunovićem, saopštilo je Ministarstvo finansija.

ВАЖАН САСТАНАК: Мали разговарао са председником Фискалног савета о важним и актуелним економским темама за развој наше земље (ФОТО)

Foto: Ministarstvo finansija

Mali i Paunović su razgovarali o aktuelnim ekonomskim temama značajnim za dalji rast i razvoj naše zemlje, a posebno o makroekonomskoj slici Srbije, stranim direktnim investicijama, pripremama za EKSPO 2027, kao i o saradnji naše zemlje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Foto: Ministarstvo finansija

Mali je naveo da je Srbija u prvoj polovini ove godine ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,3 odsto, što je svrstava u najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

- Stopa nezaposlenosti je u drugom kvartalu ove godine bila na rekordno niskom nivou i iznosila je 8,2 odsto, dok je stopa zaposlenosti dostigla 51,4 odsto. To su istorijski rezultati za našu zemlju i jasan pokazatelj da su ekonomske mere koje sprovodimo efikasne i da daju konkretne rezultate - naglasio je on.

Istakao je i da je zahvaljujući sprovedenim reformama i unapređenju infrastrukture, Srbija postala jedna od najatraktivnijih destinacija za ulaganje. Mali je predstavio i tok radova na organizaciji Međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO 2027, koja će se održati u Beogradu i koja predstavlja najveću razvojnu šansu, ne samo za Srbiju, već i za ceo region.

Istaknut je i značaj kontinuirane i uspešne saradnje sa MMF-om, kao i pozitivni rezultati koji su postignuti kroz sprovedene ekonomske reforme.

- Naš cilj je da Srbija ostane stabilna ekonomija sa održivim rastom, a saradnja sa MMF-om je izuzetno važna u tom procesu. Produženje sporazuma na narednih nekoliko godina biće odraz naše posvećenosti daljem unapređenju javnih finansija i strukturnim reformama - naglasio je Mali.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: Skandal na N1! Đilasovka izvređala narod: Većina Srba su neandertalci!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak leti iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!