POSTIGNUT NIZ DOGOVORA U KINI Mesarović: Očekujem da će obezbediti plasman naših roba na ovo veliko tržište

Novosti online

11. 09. 2024. u 13:05

MINISTARKA privrede Srbije Adrijana Mesarović izjavila je danas da je srpska delegacija tokom boravka u Kini uspela da konkretizuje niz dogovora sa značajnim kineskim kompanijama sa kojima do sada nije bilo saradnje i da kao rezultat toga očekuje ozbiljne rezultate.

ПОСТИГНУТ НИЗ ДОГОВОРА У КИНИ Месаровић: Очекујем да ће обезбедити пласман наших роба на ово велико тржиште

Foto V. Danilov

- Očekujem zaista odlične rezultate nakon ovogodišnjeg 24. Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine (CIFIT). Zaista smo uspeli da konkretizujemo niz dogovora sa ogromnim kompanijama sa kojima do sada nismo imali saradnju, za koje očekujem da će svakako obezbediti plasman naših roba na ovo veliko tržište - rekla je ministarka novinarima nakon zajedničke konferencije Vlade Srbije i kineskog ministarstva trgovine na kojoj su predstavljani privredni potencijali Srbije kroz Sporazum o slobodnoj trgovini a u okviru 24. CIFIT-a.

- Zaista, ovde sva vrata otvara odnos predsednika dveju država, predsednika Sija i predsednika Vučića - rekla je Mesarovićeva.

Ovo je, podsetila je, ogromno tržište za privredu Srbije, 41 milion stanovnika ima samo u provinciji Fuđen uz potencijal da se naša roba plasira i u druge provincije.

Uz sve, dodala je, postoji ogroman broj turista koji posećuju provinciju Fuđien.

- Tako da kada pričamo o prehrambenoj industriji, o nekim industrijama koje smo posebno promovisali prilikom ovogodišnjeg CIFIT-a, mislim da ćemo postići ozbiljne rezultate imajući u vidu da smo zaista otvorili vrata najvećih kompanija koje postoje na teritoriji ove provincije - rekla je ona.

Ona je podsetila da je tokom posete Sjamenu kao i 24.CIFIT akcenat stavljen na prehrambenu industriju.

- Jedan od konkretnih dogovora koje očekujem jeste da će se u narednim danima i konkretizovati u smislu uspostavljanja saradnje, taj potencijal o čemu smo razgovarali sa predsednikom kompanije Sjamen erlajns (Xiamen Airlines), s kojim je bilo reči o plasmanu srpskih proizvoda na njihovim letovima - rekla je Mesarovićeva.

Sjamen erlajns leti flotom od 200 aviona na 400 destinacija, kaže, i "to bi zaista bio ogroman uspeh za sve one proizvođače, onih grupa proizvoda koje se mogu naći na njihovim letovima".

- Juče smo posetili niz velikih trgovinskih lanaca i sastali se sa velikih 11 kompanija koje posluju u Sjamenu i Fuđenu. U toj prodavnici smo naišli na srpske proizvode i zato verujem da će do narednog CIFIT-a biti daleko veći broj naših proizvoda na njihovim policama - kazala je ona.

Prema njenim rečima, važno je istaći da su srpski proizvodi konkurentni i cenom i kvalitetom i da će u narednim nedeljama to rezultirati saradnjom sa nizom kineskih kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU