SJAJNE VESTI: Do kraja godine studija izvodljivosti za gradnju naftovoda između Srbije i Mađarske

Tanjug

18. 09. 2024. u 17:45

ODNOSI Srbije i Mađarske su na istorijskom nivou i do kraja godine će biti završena studija izvodljivosti za novi naftovod između Srbije i Mađarske, koji bi trebao da bude izgrađen do 2027. godine, poručili su posle sastanka u Budimpešti ministar privrede Adrijana Mesarović i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto.

СЈАЈНЕ ВЕСТИ: До краја године студија изводљивости за градњу нафтовода између Србије и Мађарске

Foto V. Danilov

Takođe, priprema se i izgradnja novog dalekovoda između dve zemlje, koji bi trebalo da bude gotov 2028. godine, rečeno je na konfrenciji za novinare.

Mesarović je tokom zajedničke konferencije ocenila da su odnosi dve zemlje na istorijskom nivou zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, koji su, kako je navela, u ovim izazovnim vremenima uspeli su transformišu dve države u korist oba naroda.

- Hvala vam što kao zemlja koja predsedava EU, vidite Srbiju koja pripada evropskoj zajednici, što se zalažete za punopravno članstvo Srbije u EU. Uverena sam da će tokom vašeg predsedavanja proisteći konkretni rezultati - rekla je Mesarovićeva i dodala da ostaje obaveza Srbija i Mađarske da nadalje neguju svoje odnose.

Poželela je Mađarskoj uspešnu borbu protiv najavljenih mogućih poplava, zbog rasta vodotoka reka i navela da Budimpešta u tom pogledu može da računa na pomoć Srbije, ukoliko to bude bilo potrebno. Mesarovićeva je navela da je tokom sastanka bilo reči i o energetskoj stabilnosti.

- Energetska stabilnost je jedan od stubova na kojima gradimo stratešku saradnju. Ceo svet se suočava sa krizom, a Mađarska i Srbija su odgovorile na to i uspešno se oduprele izazovima. Jako je važno naše streteško partnerstvo - istakla je Mesarovićeva.

Podsetila je da je ukupna spoljno-trgovinska razmena Srbije i Mađarske u 2023. godini bila 3,1 milijarde evra, kao i da je najavljeno održavanje zajedničkog privrednog foruma početkom oktobra. Na njemu će, kako je navela, fokus biti na tome da se spoje mađarski i srpski privrednici, kao i da pronađu model i način, kao i interes za međunarodnu saradnju.

- Od početka ove godine postignuto je 1,8 milijardi evra spoljno-trgovinske razmene - navela je Mesarovićeva.

Dodala je da će se u narednom periodu raditi na tome da se na graničnom prelazu Srbije i Mađarske skrati vreme koje logističike i špediterske kompanije provode.

- Treba da ubrzamo privrednu saradnju za obe zemlje, koja se reflektuje na ekonomsku saradnju - zaključila je Mesarovićeva.

Ministar Sijarto ocenio je da je neophodna strateška saradnja između ekonomije Srbije i Mađarske.

- Zahvaljujući našoj saradnji, uspeli smo da obezbedimo sigurnost u snabdevanju energentima, važno je da se strateški povežu naše dve privrede - naveo je Sijarto.

Dodao je da je Srbija za Mađarsku, što se tiče tranzita gasa, "sto odsto zemlja od poverenja".

- Mađarska pridaje sve veći značaj Južnom toku, preko kojeg snabdevamo zemlju gasom. U Mađarskoj je sada 90 miliona kubnih metara gasa u našim skladištima. Ako bude bilo potrebno spremni smo da skladištimo i veće količine gasa za Srbiju za zimu - rekao je Sijarto.

Kaže da će do kraja godine biti završena studija o izvodljivosti o novom naftovodu Srbije i Mađarske, koji bi trebalo da bude gotov do 2027. godine. Pored toga, Sijarto je naveo i da se priprema izgradnja novog dalekovoda, koji bi trebalo da bude gotov 2028. godine. Pored bilateralnog sastanaka Mesarović i Sijarto, održan je i sastanak delegacija dve zemlje, na kome je dogovoreno unapređenje privredne i ekonomske saradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio